Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Peste 50 de orașe și municipii din Europa au introdus transportul public gratuit. Unde putem călători fără să plătim biletele

Peste 50 de orașe și municipii din Europa au introdus în prezent transportul public gratuit, invocând ambițiile climatice și egalitatea socială ca principale motivații.

Dintre acestea, două țări europene se remarcă prin sistemele lor de transport gratuit care au fost deschizătoare de drumuri, potrivit Euronews Travel.

Capitala Estoniei, Tallinn, a introdus transportul public gratuit în 2013. În 2020, Luxemburg a devenit prima țară din lume care a eliminat tarifele pentru toate mijloacele de transport în comun.

Cascais este, până în prezent, singura municipalitate din Portugalia care a optat pentru transportul în comun cu tarif gratuit. Și este mulțumită de rezultate.

Oricine a auzit de Livigno este, probabil, și un schior pasionat de schi. Acest sat din Alpii italieni își oferă transportul public gratuit de la ora 7:30 dimineața până la ora 20:00 seara.

Ærø este o mică insulă daneză fermecătoare, unde poți merge gratuit cu autobuzul cât vrei. Este cunoscută ca fiind cel mai însorit loc din toată Danemarca, iar casele sale colorate și localnicii modești o fac o destinație ușor de ales. Rețineți însă că feribotul care vă duce pe insulă nu este gratuit.

Dacă ne îndreptăm privirea spre Europa de Est, vom descoperi că există și acolo exemple notabile de transport gratuit.

Din 2011, oamenii pot folosi transportul public gratuit în Frýdek-Místek, un oraș din estul Republicii Cehe. Aspectul de expansiune regională al serviciilor cu tarif zero a fost introdus și în unele părți ale regiunii Silezia Inferioară din Polonia. Transportul gratuit există în Polkowice, un oraș industrial cu 22.000 de locuitori, și în unele aglomerări din cantonul său, în Lubin și în tot cantonul său și în unele aglomerări din cantonul Legnica, un oraș industrial cu 100.000 de locuitori.

Spania experimentează cu bilete de tren gratuite pentru călătorii pe distanțe scurte și medii, în cadrul unui program care se desfășoară până la sfârșitul acestui an. Scopul este de a reduce impactul crizei costului vieții, reducând în același timp emisiile de CO2.

Germania a introdus o măsură similară între iunie și august anul trecut, cu un abonament redus pentru transportul public la nivel național. Acesta le permitea călătorilor să folosească nelimitat serviciile locale și regionale pentru doar 9 euro pe lună.

Împreună, Franța și Germania oferă 60 000 de bilete de tren gratuite tinerilor în această vară pentru a încuraja schimburile culturale.

Care sunt avantajele și dezavantajele transportului gratuit?

Susținătorii spun că sistemele de transport gratuit reduc utilizarea mașinilor (și, prin urmare, poluarea și emisiile), atrag oamenii în centrele orașelor, cresc puterea de cumpărare și democratizează accesul la transport.

Cu toate acestea, unii se tem că ar putea descuraja investițiile și dezvoltarea în sectorul transporturilor și că aceste costuri ar putea cădea în sarcina contribuabililor.

De asemenea, creșterea cererii stimulată de călătoriile fără bilet ar putea duce la creșterea capacității în zonele urbane aglomerate, în timp ce sistemele similare din Europa nu s-au dovedit întotdeauna a reduce utilizarea mașinilor.

Ultimul oraș care va introduce transport gratuit este Montpellier, în sudul Franței

Montpellier, în sudul Franței, va introduce transportul public gratuit. Aceasta va deveni cea mai mare metropolă franceză care va introduce un astfel de sistem.

De la sfârșitul acestui an, rezidenții vor putea utiliza un abonament de transport gratuit în rețeaua de autobuze și tramvaie a orașului. Sistemul are ca scop reducerea emisiilor, reducerea poluării și îmbunătățirea accesibilității pentru locuitorii orașului.

"Prin introducerea transportului gratuit, avem curajul de a lua o mare măsură de justiție socială, de progres, care lucrează pentru tranziția ecologică", a scris pe Twitter primarul orașului Montpellier, Michaël Delafosse.

Montpellier experimentează transportul gratuit la sfârșit de săptămână din septembrie 2020. În 2021, a extins acest lucru la zilele lucrătoare pentru persoanele sub 18 ani și cele peste 65 de ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE