Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Peste 40 de ogari folosiți pentru braconaj, salvați. Câinii erau înmulțiți ilegal și ținuți în condiții precare

42 de ogari au fost salvați recent dintr-o fermă de animale unde erau înmulțiți ilegal și folosiți pentru braconaj. Cazul este cel mai grav din ultimii ani, potrivit specialiștilor din domeniu. Condițiile în care erau ținuți câinii de rasă sunt greu de descris.

Totul a început săptămâna trecută, când poliția a făcut mai multe percheziții în Ilfov și Giurgiu la 15 persoane bănuite de braconaj. Anchetatorii au găsit 42 de ogari și 12 pui pe care braconierii îi foloseau pe fondurile de vânătoare.

30 dintre câini au ajuns în grija unei fundații de protecție a animalelor

Marius Chirca, fondator Asociația Kola Kariola: A trebuit în decurs de câteva zeci de minute să ne mobilizăm. Am solicitat clinicii veterinare la care mă aflu acum și la care sunt o parte dintre ogari internați, am solicitat sprijin cu ambulanțe, am închiriat transport autorizat de câini și ne-am mobilizat să mergem să-i ridicăm.

Câinii erau ținuți în condiții insalubre și aveau răni mai vechi și mai noi, semn că fuseseră bătuți sau mușcați de animale sălbatice.

Marius Chirca, fondator Asociația Kola Kariola: Stăteau pe pământ, în cotețe insalubre, în unele padocuri am găsit bojoci de carne alterată. Noi, din momentul în care i-am preluat, primul lucru: i-am dus la clinică, i-am microcipat pe toți, le-am făcut vaccin polivalent și vaccin antirabic, carnete de sănătate. Pentru fiecare cățel care a ajuns în grija noastră s-a făcut un consult de specialitate amănunțit. Mulți dintre ei prezintă tăieturi, unele mai vechi și vindecate, unele sunt proaspete, au semne de mușcături.

Andrei Ștefan, medic veterinar: Ogarii, din păcate, au venit într-o stare foarte precară de sănătate, foarte multe leziuni, foarte anemiați, malnutriți, bătuți, gestanți necontrolați, au venit mult mai rău decât ne-am așteptat să fie. Noi am avut în cadrul clinicii undeva la 10 ogari în tratamente, plus mentenanța celorlalți. Avem la ora actuală o cățea gestantă, două cățele cu pui, unul cu babesioză și au mai fost cei care prezentau leziuni cutanate severe, posibil de la lupte, de la braconaj, de la ce au fost ei folosiți.

După o săptămână de la salvarea lor, ogarii, care inițial au fost speriați, au început să capete încredere

”Sunt receptivi la noi, se bucură, reacționează pozitiv la mângâieri, sunt foarte drăgălași”, a spus medicul veterinar.

Reporter: Numai buni de adoptat, într-o zi.

Medic: Ar fi perfect.

Până atunci, poliția continuă ancheta penală pentru infracțiunea de braconaj. Câinii vor putea fi adoptați după finalizarea acesteia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE