Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pericolul deep-fake în an electoral. Un video deep-fake poate fi detectat dacă urmărim platfoma pe care a fost promovat

Un indicativ că ne confruntăm cu un video deep-fake este folosirea imaginii unei personalități pentru a promova oferte neverosimile. Este doar una dintre modalitățile prin care putem detecta un deep-fake, ne avertizează Dan Cîmpean, specialist în securitate cibernetică. 

”Tehnologia care este în spatele acestor imagini a devenit din ce în ce mai performantă. Trebuie să urmărim originea, modul prin care acest deep fake s-a propagat. De obicei, grupările infracționale utilizează conturi care sunt foarte recente, platforme recent create și încearcă utilizatorul să le vizualizeze. 

În primul rând originea este un prim indicator că ne confruntăm cu un deep fake, apoi reputația platformei. Ce putem observa este că urmează un pattern. Putem observa în aceste imagini sunt cumva similare. Nu au mare originalitate din acest punct de vedere. În momentul în care imaginea unei personalități este folosită pentru a promova un produs, pentru a oferi o oportunitate de business care este aproape neverosimil de bună este o indicație pertinentă că ne confruntăm cu un deep fake. În spatele acestor deep-fake-uri sunt foarte multe motivații. Evident sunt și motivațiile date de propagandă, politică, partea electorală”, a explicat  Dan Cîmpean, specialist în securitate cibernetică. 

Cum este realizat un deep-fakee 

Tehnologia deep-fake utilizează inteligența artificială pentru a crea o iluzie în care o persoană specifică devine protagonistul unei înregistrări video. Aceasta se bazează pe informații preexistente pentru a reconstrui nu doar chipul, ci și vocea respectivei persoane. 

Videoclipurile deep-fake extrem de precise, precum cele care înfățișează actori consacrați cum ar fi Tom Cruise, au devenit extrem de populare, inclusiv pe platforme precum TikTok, unde există chiar conturi dedicate exclusiv acestora. Un exemplu notabil este deep-fake-ul din trailerul filmului „Spider-Man: No Way Home”, unde fața lui Tom Holland este înlocuită cu cea a lui Tobey Maguire. Fenomenul a ajuns chiar să fie prezentat în mass-media de zi cu zi, cum a fost cazul unui canal de televiziune coreean, MBN, care a arătat cât de ușor deep-fake-urile pot deveni parte a prezentării știrilor, prezentând telespectatorilor un deep-fake al propriului prezentator de știri, Kim Joo-Ha.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE