Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pensiile vin cu întârziere în ianuarie. Două milioane de români sunt afectați

Două milioane de pensionari vor avea de așteptat, câteva zile în plus, plata pensiilor. Chiar dacă se tipăresc deja noile taloane de pensii și cu ajutoarele sociale, banii vor fi virați în conturile Poștei după 4 ianuarie, după care vor pleca spre beneficiari.

Prima pensie de anul viitor va fi mai mare, dar va ajunge mai târziu. Potrivit calendarului stabilit de Poșta Română cu Ministerul Muncii și Casele de Pensii, prima tranșă de bani, de 50% ar fi trebit să ajungă înainte de 1 ale lunii. Însă, în ianuarie, banii vor fi virați mai târziu decât de obicei.

Valentin Ștefan , directorul Poștei Române: „Odată cu trecerea în noul an, la 1 ianuarie, prin Ministerul Muncii, prin Casa de Pensii, banii vor fi trimiși și livrați către Poșta Română. Abia ulterior vom putea livra pensiile. Și anul acesta ne așteptăm să înceapă puțin mai târziu decât de obiciei. Adică, nu pe 1 ale lunii, ci pe 4-5 ale lunii”.

Tot în ianuarie ar trebui plătite și ajutoarele pentru cei cu pensii mici. Sume care, spun pensionarii, nu-i ajută prea mult pe cei vulnerabili.

Dorina Barcari, expert în pensii: „Ajutoarele sunt altceva și coeficientul de inflație este, conform legii, altceva. Dacă vor să facă ceva pentru oamenii care sunt în mare dificultate, ar trebui să țină cont de niște realități sociale și economice”.

Executivul a stabilit trei plafoane. Pentru cei cu pensii sub .1500 de lei, ajutorul în două tranșe va fi de 1000 de lei. Dacă pensia este între 1.500 și 2.000 de lei, Statul va plăti 800 de lei. Iar pentru cei care încasează o pensie între 2.500 și 3.000 de lei, ajutorul este de 600 de lei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE