Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Însărcinatul cu afaceri al Ucrainei în România: Nu avem încredere că statul agresor ar putea asigura garanții

Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei în România, a vorbit la Euronews România despre necesitatea implicării comunității internaționale în asigurarea garanțiilor de securitate.

Garanții de securitate din partea Rusiei

Președintele Vladimir Putin a declarat că Rusia deja garantează trecerea pașnică a vaselor încărcate cu cereale către porturile internaționale: „Deja am spus către toți colegii noștri de multe ori – lăsați-i să demineze porturile și lăsați vasele încărcate cu cereale să plece. Vom garanta trecerea lor pașnică către apele internaționale fără nicio problemă. Nu sunt deloc probleme. Puteți s-o faceți.”

„Acestea sunt doar declarații. Considerăm și suntem convinși că astfel de garanții ne-ar putea asigura partenerii noștri, comunitatea internațională. Sunt foarte multe organizații internaționale, cum ar fi ONU. Nu credem și nu avem încredere în astfel de declarații”, a argumentat Paun Rohovei.

Implicarea Turciei în garanțiile de securitate

Declarația președintelui Rusiei a fost întărită de Serghei Lavrov, ministrul Afacerilor Externe al Rusiei: „Noi declarăm zilnic că suntem pregătiți să garantăm siguranța navelor care părăsesc porturile ucrainene și se îndreaptă către Bosfor. Suntem pregătiți să facem acest lucru în cooperare cu colegii noștri turci.”

„Nu am auzit încă declarații clare din partea Turciei că s-ar putea alătura la așa-numitul partener rus de a garanta. Noi vrem garanții și suntem siguri că aceste garanții pot fi asigurate de partenerii noștri. În declarațiile Moscovei, eu văd și un alt aspect, o încercare de a-și asuma că este singurul garant care poate asigura acest lucru. Noi, de multe ori, am auzit declarații și am văzut realitatea. În etapa actuală, considerăm că garanțiile pot fi asigurate de comunitatea internațională, de reprezentanții lumii civilizate, de partenerii noștri, de organizațiile internaționale. Nu Rusia ar trebui să fie garantul. E puțin paradoxal, e un stat care a agresat Ucraina, care a invadat Ucraina, care a început un război împotriva Ucrainei. Consider aceste declarații niște elemente ale unui plan, probabil foarte bine gândit de a-și asuma singur un rol primordial în Marea Neagră”, a declarat însărcinatul cu afaceri al Ucrainei în România.

Dacă ne uităm la porturile de la Marea Neagră, privim către Odesa, zona controlată de Ucraina. Aceste garanții reprezintă ca toată această zonă să fie păzită de armate NATO?

„Nu neapărat de armate NATO, sunt diferite misiuni ONU care există în diferite colțuri ale lumii care asigură sau garantează unele procese. Nu avem încredere în faptul că statul agresor ar putea să își asume un rol de garanție. Nu văd sensul”, a explicat Paun Rohovei.  

„Războiul din Ucraina este o crimă a unui stat față de omenire, un genocid al unui popor”, susține Paun Rohovei.

Credeți că se încheie războiul anul acesta?

Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri la Ambasada Ucrainei: „Depinde ce înțelegem prin termenul de încheiere a acestui război. Acest război nu a fost început de Ucraina. Acest război, de fapt, e o crimă a unui stat față de omenire, un genocid al unui popor. Vedem ce se întâmplă. Sunt exterminate orașe întregi, sunt distruse sorțile oamenilor. Oamenii sunt nevoiți să își părăsească locurile natale. Pentru noi, încetarea acestui război ar însemna oprirea de către Federația Rusă a acțiunilor militare împotriva Ucrainei.”

„Încheierea atacurilor ar fi primul pas. Următorul pas ar fi retragerea”

Întrebat dacă crede că forțele ruse vor veni cu un nou val de atacuri asupra Kievului, Rohovei a răspuns că „totul este posibil”.

„După datele pe care le deținem, se cam epuizează și armamentul și munițiile, mai ales acel armament care are nevoie de tehnologii noi și avansate, care erau importate de Rusia din alte țări, și aplicându-se aceste sancțiuni au fost tăiați de la obținerea acestor tehnologii”, a mai spus Paun Rohovei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE