Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Patrule rusești, echipate cu rachete hipersonice, deasupra Mării Negre. Putin: "Aceasta nu este o ameninţare"

Aviația rusă va patrula permanent cu avioane MiG-31 echipate cu rachete hipersonice Kinjal deasupra Mării Negre. Anunțul a fost făcut de președintele Vladimir Putin, potrivit Agerpres.

"Ceea ce anunţ acum nu este o ameninţare. La ordinul meu, Forţele Aerospaţiale încep să patruleze în mod permanent zona neutră a spaţiului aerian deasupra Mării Negre", a declarat Putin la o conferinţă de presă la Beijing după o întrevedere cu președintele Xi Jinping.

Rusia va controla și zona Mediteranei

Preşedintele rus a adăugat că desfăşurarea avioanelor supersonice MiG-31 în zona Mării Negre va permite de asemenea aviaţiei ruse să controleze zona Mediteranei, care în prezent este scena unei escaladări în războiul Israel-Hamas.

"Am avertizat că aceasta nu este o ameninţare, dar noi vom efectua un control vizual, un control cu ajutorul armamentului asupra a ceea ce se întâmplă în Marea Mediterană", a explicat liderul de la Kremlin, răspunzând unei întrebări care îi sugera că statele occidentale ar putea considera o ameninţare ordinul său privind noile patrule aeriene deasupra Mării Negre.

El a vorbit mai devreme despre acţiunile SUA în Ucraina, acuzând Washingtonul că se implică tot mai mult în conflictul ruso-ucrainean. "Mai mult, toate acestea se întâmplă odată cu conflictul din Orientul Mijlociu, toate acestea escaladează atmosfera", a remarcat Putin.

"Acum, ei au adus două portavioane în Mediterana", a continuat el, citat de agenţia TASS, referindu-se la cele două portavioane dislocate de SUA în Mediterana după atacul surpriză al grupării Hamas asupra Israelului.

Ce este sistemul Kinjal

Kinjal este o rachetă folosită pentru atacarea ţintelor terestre şi despre care Rusia afirmă că este imposibil de doborât. Rușii susțin că aceste rachete au o rază de acţiune de peste 1.000 de kilometri.

Totuşi, Ucraina susţine că a reuşit să doboare astfel de rachete după ce a primit din partea SUA sisteme antiaeriene Patriot. Rusia susţine la rândul său că a distrus cu rachetele Kinjal cel puţin un sistem Patriot.

Anunţul lui Putin despre patrulele de deasupra Mării Negre vine la o zi după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că armata ucraineană a folosit în premieră rachete americane cu rază lungă de acţiune ATACMS şi a lovit două aerodromuri ruseşti, dintre care unul se află pe coasta Mării Azov.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE