Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Patru miniștri și-au dat demisia din Guvernul Japoniei pe fondul unui scandal de fraudă fiscală

Patru miniștri au demisionat, joi, din Guvernul Japoniei, în contextul în care premierul nipon Fumio Kishida a anunțat că vrea să facă față unui scandal de fraudă fiscală ce vizează partidul aflat al putere, relatează agenția France Presse, citată de Agerpres.

De altfel, un colaborator apropiat al premierului Kishida se numără printre oficialii niponi care au renunțat la funcție, pe fondul suspiciunilor.

”Mi-am prezentat demisia prim-ministrului", a declarat joi dimineaţă, secretarul general şi purtător de cuvânt al Guvernului, Hirokazu Matsuno, considerat colaboratorul apropiat al lui Kishida.

Cine sunt miniștrii care au demisionat din Guvernul Japoniei

Ministrul Economiei, Comerţului şi Industriei, Yasutoshi Nishimura, ministrul de Interne, Junji Suzuki, şi ministrul Agriculturii, Ichiro Miyashita, şi-au prezentat şi ei demisia, alături de cinci viceminiştri şi alţi responsabili, au anunțat oficialii niponi.

"Neîncrederea publicului este îndreptată către mine în ceea ce priveşte fondurile politice, ceea ce duce la neîncrederea în guvern. Întrucât este în desfăşurare o anchetă, m-am gândit că ar trebui să clarific lucrurile", a afirmat Nishimura, potrivit sursei citate.

Suspiciuni de fraude la adresa partidului aflat la putere în Japonia

Presa japoneză scrie că ancheta procurorilor vizează presupuse fraude ce ar fi fost comise de zeci de membri ai Partidului Liberal Democrat (PLD), condus de premierul Kishida. Această formațiune politică guvernează țara aproape fără întrerupere, de la înființarea sa în anul 1955.

Unii membri ai PLD sunt bănuiți că au omis să declare echivalentul mai multor milioane de euro. Sumele au fost încasate prin vânzarea de bilete pentru campaniile de strângere de fonduri, pe care partidul le-ar fi plătit apoi.

În mod deosebit, procurorii japonezi ar fi interesați de membrii celei mai importante facțiuni din partidul condus de Shinzo Abe, fostul premier asasinat în anul 2022. Unii politicieni ar fi primit aproape 500 de milioane de yeni (3,2 milioane de euro) pe o perioadă de cinci ani până în 2022.

Reacția premierului Japoniei privind scandalul de fraudă fiscală

În vârstă de 66 de ani, premierul Fumio Kishida a afirmat că ”extrem de regretabil că situaţia a stârnit neîncrederea populaţiei” și a promis că ”se va transforma într-o minge de foc pentru a restabili încrederea în Guvern”.

De asemenea, șeful Executivului de la Tokyo a anunțat că vrea ”să treacă rapid” la noi numiri joi.

Fumio Kishida se află la putere din toamna lui 2021 și deja a devenit nepopular, înainte ca presa niponă să dezvăluie în ultimele săptămâni acest nou scandal ce vizează PLD. În aceste condiții, premierul nipon este susținut de doar 23% dintre alegători, arată un sondaj făcut public luni de postul public de televiziune NHK.

Inflația și scăderea yenului, printre principalele nemulțumiri ale japonezilor

Această afacere a "slăbit considerabil sprijinul public pentru PLD şi guvernul Kishida", a spus Naofumi Fujimura, profesor de ştiinţe politice la Universitatea din Kobe, citat de agenția France Presse.

Alegătorii ”îşi exprimă îngrijorarea în faţa scandalului şi lipsei de responsabilitate percepută din partea responsabililor politici”, a adăugat el.

Fujimura a evidențiat că este puțin probabil ca actuala situație să producă schimbări politice în Japonia ”în special având în vedere popularitatea scăzută în sondaje a partidelor politice de Opoziţie”.

De asemenea, presa japoneză relatează că totți miniștrii ce urmează să fie schimbați din funcție aparțin ”facţiunii Abe”, chiar dacă scandalul ar viza și apropiați ai premierului Kishida.

Înaintea izbucnirii acestui scandal, popularitatea premierului Kishida era deja afectată de alte subiecte ce îi nemulțumesc pe japonezi. Printre acestea se numără inflația persistentă și scăderea yenului, ce afectează puterea de cumpărare.

Premierul poate rămâne teoretic la putere până în 2025, însă unii analişti iau în calcul posibila declanșarea a alegerilor anticipate înainte de un vot intern în PLD anul viitor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE