Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Parlamentul se transformă în fortăreață electronică. Sute de camere, senzori și filtre de control noi, pentru securitatea aleșilor

Sute de camere video, senzori, noi porți securizate de acces și sisteme cu raze X, plus un nou software și echipamente ultramoderne de detecție. Tot acest arsenal antitero va face parte, până la finele acestui an, din sistemul de securitate al Parlamentului. Achizițiile vor costa peste un milion de euro și sunt menite să prevină incidentele și breșele de securitate precum cele din ultimii ani. Inclusiv controversatul gard al Parlamentului va fi „împănat” cu senzori de mișcare și camere video, pentru a detecta orice persoană care încearcă să pătrundă ilegal.

Conducerea Parlamentului nu mai dorește noi episoade cu turiști sau protestatari intrați fraudulos și nici persoane care încearcă să obțină accesul cu gloanțe sau droguri la purtător. La luni bune de la ultimele incidente de acest fel, legislativul ia măsuri menite să asigure modernizarea aparatului de Securitate. Mai multe achiziții au fost deja anunțate pe site-urile electronice de specialitate.

Aproape un milion de euro va costa conducerea Camerei Deputaților pentru a se dota cu echipamentele necesare moderne pentru a efectua un control tehnic antiterorist. Asta pentru a nu se mai repeta incidentele din anii trecuți, când o serie de persoane au încercat să intre în Palatul Parlamentului, fie cu droguri, fie cu muniție de război. Pentru asta e nevoie de noi achiziții, iar în momentul de față, Camera Deputaților a reușit doar să modernizeze tot ce înseamnă camere video cu o serie de astfel de echipamente moderne.

Cele mai costisitoare achiziții

Potrivit anunțurilor publicate pe platforma SEAP, Camera Deputaților va alege oferta cu prețul cel mai mic. Cea mai costisitoare achiziție se dovedește a fi sistemul de control antiterorist, compus din șase porți de acces detectoare, aparate cu raze X și detectoare portabile de metale. Cu ajutorul acestora din urmă, se vor controla bagajele de mână, coletele, trusele și gențile de scule, echipamentele tehnice, dispozitivele și echipamentele de transmisie TV sau diverse alte obiecte cu care vizitatorii și personalul pot intra.

Aflat în proprietatea Camerei, dar administrat și folosit de Serviciul de Pază și Protecție, actualul sistem de verificare și control este considerat prea învechit pentru a mai face față cu succes noilor provocări de Securitate.

George Dumitrică – secretar general adjunct, Camera Deputaților: Vorbim de niște echipamente care în momentul de față sunt end of life, adică au depășit durata de viața pe care o avem prin fișa tehnică a produselor. Aceste echipamente, în momentul de față, necesită foarte multe intervenții de service și pentru acest lucru a trebuit să le schimbăm. Unele sunt de aproape 20 de ani și nu mai corespund standardelor pe care ar trebui să le respectăm.

Măsurile de securitate interne vor fi însoțite în viitorul apropiat de altele externe. Deși în anii trecuți s-a tot vorbit de nevoia de a apropia legislativul de public prin demolarea gardului care împrejmuiește fosta Casă a Poporului, în prezent conducerea Camerei are alte planuri cu zidul de incintă.

Cu un an și jumătate în urmă, un turist irlandez confunda Palatul Parlamentului cu propriul său hotel și reușea să pătrundă nedetectat de către camerele de luat vederi până pe holurile acestui legislativ național. În prezent, conducerea Parlamentului intenționează să achiziționeze și să instaleze un sistem de securitate perimetral. Acesta va fi format din sute de senzori și camere video speciale. Toate vor fi amplasate lângă gardul care înconjoară în momentul de față Palatul Parlamentului.

Anunțul de licitație pentru transformarea zidului Parlamentului într-un nou cordon de Securitate electronic va fi lansat în toamna acestui an. Conducerea Camerei speră ca până la începutul anului 2024, noile dispozitive de Securitate să întâmpine vizitatorii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE