Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Palatul Parlamentului, atracție turistică. Vizitatorii străini, uimiți de megalomania lui Ceaușescu

Palatul Parlamentului din București este una din principalele atracții turistice pentru străinii care vizitează capitala. După reculul puternic din pandemie, pe culoarele celei mai scumpe clădiri din lume se perindă din nou, zi de zi, sute de vizitatori. În marea loc majoritate străini. Totuși, cifrele sunt la jumătate față de perioada normală, de dinainte de restricții.

„Nicolae Ceaușescu a decis că vrea să construiască această instituție publică, această clădire administrativă care să găzduiască cele mai importante structuri ale statului. Pe acest deal era un cartier foarte frumos, cu o arhitectură unică, numit Uranus, unde locuiau aproximativ 50.000 de familii. Comuniștii au decis să demoleze întregul cartier, oamenii au fost mutați”, spune Ana-Maria Copu, ghid la Palatul Parlamentului.

Megalomania dictatorului Nicolae Ceaușescu, cel care a ordonat construirea colosului din centrul Bucureștiului, este prezentă în fiecare detaliu din pereții, plafoanele sau decorațiunile a ceea ce trebuia să fie Casa Poporului.

„Acesta este cel mai mare candelabru. Este făcut în întregime din cristale realizate la Mediaș, în România, și cântărește cinci tone. Pentru întreaga clădire a fost folosită o cantitate totală de 3.500 de tone de cristale din care au fost realizate 2.800 de candelabre”, spune ghidul de la Palatul Parlamentului.

Ușile de la intrare sunt făcute din lemn de stejar, iar toate detaliile au fost realizate manual. Pentru întreaga clădire au folosit o cantitate aproximativă de 900.000 de metri cubi de lemn, de asemenea din România.

În clădire există o suprafață totală de 220.000 de metri pătrați de covoare, toate realizate în România, la fabrica de la Cisnădie. Construcția Palatului Parlamentului a început în 1984, dar Nicolae Ceaușescu nu a apucat niciodată să o folosească. La Revoluție, clădirea era departe de a fi finalizată.

„Nicolae Ceaușescu plănuia să iasă pe balconul oficial al clădirii și să salute mulțimea care s-ar fi adunat în Piața Constituției. Nu a apucat să facă asta și, de fapt, prima personalitate care a ieșit pe balcon și a salutat mulțimea, în 1996, a fost Michael Jackson, la cea de-a doua sa vizită în România. Prima și, de fapt, ultima persoană care a făcut asta”, spune ghidul.

Ce spun turiștii

Peter, turist olandez: „Interesantă, foarte interesantă. Este interesant cum sunt puse împreună istoria locului cu clădirea. Este o clădire frumoasă. Faptul că totul este din România. Se potrivește, oarecum, pentru o Casă a națională. Sigur, nu a fost chiar ceea ce și-a imaginat Ceaușescu, dar a ieșit frumos. Soția mea este româncă, așa că da, am știut câte ceva despre Ceaușescu, am citit multe cărți de istorie.”

Eduardo, turist spaniol: „Mi-a plăcut. Clădirea este foarte impresionantă, ornamentele, totul. Cred că ornamentele, în general, sunt foarte impresionante. O dovadă de megalomanie, dar a fost o vizită foarte plăcută.”

Tom, turist francez: „Este interesant cum toate planurile s-au schimbat după Revoluție, toate lucrurile care trebuiau să fie aici.”

„Putem vorbi de zile în care avem 200 de vizitatori pe zi, zile în care sunt 500 sau, în 2018, au fost chiar și 750 de vizitatori pe zi. Putem spune că 80% sunt turiști străini”, spune Ioana Bran, secretar general adjunct al Camerei Deputaților.

În 2018 au fost cei mai mulți turiști la Palatul Parlamentului, peste 260.000. Comparativ, marile obiective turistice europene, precum Muzeul Luvru sau Turnul Eiffel din Paris, Coloseumul din Roma sau Sagrada Familia din Barcelona contabilizează anual milioane de vizitatori.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE