Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Parlamentul începe azi a doua sesiune a anului. Pensiile speciale, legea salarizării și măsurile fiscale, printre priorități

Senatorii și deputații încep, luni, a doua sesiune parlamentară ordinară a anului. Printre priorităţile sesiunii parlamentare se află legea pensiilor speciale, care trebuie pusă în acord cu hotărârile Curţii Constituţionale, precum şi alte proiecte necesare pentru îndeplinirea jaloanelor din PNRR pentru ca România să nu piardă banii europeni, precum legea salarizării, legea pensiilor.

Cele două camere ale Parlamentului au fost convocate, de la ora 16:00, în ședințe de plen separate, de conducerile Senatului şi, respectiv, Camerei Deputaţilor, potrivit Agerpres.

În vechea componență, ședinţele Birourile permanente se vor desfăşura înaintea lucrărilor în plen. La Camera Deputaţilor, aceasta este programată la ora 13:30, iar la Senat la ora 9:00.

Ce se întâmplă în prima zi a sesiunii parlamentare

În prima zi a sesiunii parlamentare sunt aleşi, în şedinţa de plen a fiecărei Camere, membrii Biroului permanent - vicepreşedinţii, secretarii şi chestorii, cu excepţia preşedintelui, care este ales la începutul legislaturii.

La Camera Deputaţilor, preşedinte interimar este Alfred Simonis (PSD), iar preşedintele Senatului - liderul PNL, Nicolae Ciucă.

Conducerea celor două Camere este aleasă la propunerea grupurilor parlamentare, potrivit ponderii acestora, configuraţiei politice a Camerei Deputaţilor, respectiv a Senatului şi negocierii liderilor grupurilor. Listele candidaţilor propuşi pentru Birourile permanente se supun votului Camerei Deputaţilor, respectiv al Senatului şi se aprobă cu votul deschis al parlamentarilor prezenți.

La final, vor avea loc şedinţe ale Birourilor permanente în noua componenţă pentru stabilirea ordinii de zi şi a programului de lucru din această săptămână.

Marcel Ciolacu, așteptat să-mi asume răspunderea asupra măsurilor fiscale

Printre priorităţile sesiunii parlamentare se află legea pensiilor speciale. Actul normativ trebuie pus în acord cu decizia CCR. De asemenea, există și alte proiecte necesare pentru a fi îndeplinite țintele din PNRR pentru ca România să primească banii europeni, precum legea salarizării, legea pensiilor.

De asemenea, este aşteptat pachetul cu măsuri fiscale, care se află în discuţia coaliţiei de guvernare şi pentru care premierul Marcel Ciolacu a anunţat că îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului.

În plus, Marcel Ciolacu a spus că social-democraţii pregătesc mai multe iniţiative legislative, care urmează să fie depuse la Parlament, printre care sancţionarea celor care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice sau a drogurilor prin confiscarea autovehiculului sau eliminarea 'păcănelor' din localităţi.

Şi reprezentanţii Opoziţiei au anunţat mai multe proiecte din domeniile juridic, agricultură, sănătate, facilităţi fiscale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE