Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Parlamentul European recomandă intrarea României în Schengen. Rezoluția, adoptată cu majoritate covârșitoare

Parlamentul European a votat marți o rezoluție referitoare la aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen.

UPDATE: Parlamentarii europeni au adoptat rezoluția privind aderarea României și Bulgariei la Schengen cu 547 de voturi pentru, 49 împotrivă, fiind înregistrate și 43 de abțineri. Printre cei care s-au abținut se numără și europarlamentari olandezi de la VVD, partidul premierului Mark Rutte.

De asemenea, eurodeputații olandezi din grupul Partidului Popular European (PPE) și cei din Alianța Progresistă a Socialiștilor si Democraților (S&D) au votat în favoarea rezoluției privind accederii României la spațiul de liberă circulație. În schimb, parlamentarii europeni din cadrul Partidului anti-imigrație au votat împotrivă.

Legislativul european îndeamnă astfel țările membre UE să permită României și Bulgariei să adere fără întârziere la spațiul Schengen.

„Într-o rezoluție adoptată marți, eurodeputații afirmă că, până la sfârșitul anului 2022, Consiliul ar trebui să ia toate măsurile necesare pentru a adopta decizia asupra admiterii României și Bulgariei în spațiul Schengen de liberă circulație. Acest lucru ar trebui să asigure eliminarea controalelor asupra persoanelor la toate frontierele interne pentru ambele state membre în prima parte a anului 2023.

Rezoluția a fost adoptată cu 547 voturi pentru, 49 împotrivă și 43 abțineri”, se arată în comunicatul Parlamentului European.

În contextul în care spațiul Schengen este „una dintre cele mai mari realizări ale Uniunii Europene”, eurodeputații au criticat „faptul că statele membre nu au luat încă o decizie privind admiterea Bulgariei și României, deși cele două țări îndeplinesc de mult timp condițiile necesare”.

„Menținerea controalelor la frontierele interne este discriminatorie și are un impact negativ asupra vieții lucrătorilor mobili și a cetățenilor, potrivit eurodeputaților. Obstrucționarea importurilor, a exporturilor și a liberei circulații a mărfurilor din porturi dăunează, de asemenea, pieței unice a UE”, notează sursa citată.

Documentul nu are caracter legislativ, dar reprezintă un semnal politic puternic pentru Consiliul JAI programat în luna decembrie, în care miniștrii Justiției și de Interne ai statelor UE vor decide dacă țara noastră va intra în Schengen.

Rezoluția Parlamentului European vine după ce eurodeputații români au provocat o dezbatere în plen și după vizita inspectorilor care au verificat dacă România îndeplinește condițiile tehnice privind securizarea frontierelor.

Finlanda și recent Olanda au renunțat la obiecțiile privind aderarea României la spațiul Schengen. La ultima sa vizită în România, premierul olandez Mark Rutte a susținut că țara sa nu se opune, în principiu, intrării în spațiul Schengen.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE