Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Parlamentarii discută OUG care introduce plafonarea prețului lemnului. Ce decizie ar putea lua aceștia

La doar o lună de la adoptare, Ordonanța prin care a fost plafonat prețul lemnului de foc va fi modificată în Parlament. Coaliția de guvernare ia în calcul sa ofere compensații comercianților pentru fiecare metru cub de lemn vândut cu 400 de lei.

Cererea pentru lemn este crescută

Discuția din Senat vine după ce ONG-uri și retaileri au atras atenția că lemnul a dispărut de pe piață. Comercianții refuză să mai vândă lemn, în condițiile în care prețul este plafonat la 400 de lei și nu primesc nimic în schimb. Luni are loc o primă discuție în Senat, dar decizia finală aparține coaliției de guvernare, care se va reuni într-o ședință cu format restrâns, doar cu liderii coaliției, luni seară. Cu toate acestea, nu este sigur dacă vor lua o decizie finală în privința compensării prețului lemnului.

O opțiune ar fi să treacă prin tot procesul Parlamentar această lege de modificare a Ordonanței de Urgență care plafonează prețul lemnului cu modificările vizând compensarea, un parcurs foarte lung. A doua opțiune ar fi să dea o nouă Ordonanță de Urgență care se cuprindă din start și compensații pentru cei care vând lemn. Nu se știe deocamdată cât anume vor primi acești comercianți care vând lemn cu 400 de lei metrul cub.

Cei din industria lemnului spun că ar prefera varianta unei noi Ordonanțe de Urgență, pentru că suntem la început de sezon rece, iar cererea este crescută, motiv pentru care nu ar avea timp să aștepte toată trecerea prin procesul parlamentar. Ei mai trag atenția că o soluție optimă pentru consumatori ar fi ca Guvernul să le acorde vouchere cu care să cumpere lemn și produse din lemn.   

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE