Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Încălzirea cu lemne de foc, subvenționată. Ministerul Mediului propune 150 de lei pe metrul cub de lemne

Jumătate din populația României se încălzește în continuare cu sobe pe lemne. Din acest motiv, Ministerul Mediului  propune acordarea unei subvenții de 150 de lei pentru metrul cub de lemne de foc, în limita a cinci metri. Dacă pentru gaz și energie Guvernul a adoptat scheme de compensare, se dorește aplicarea unei soluții similară și pentru încălzirea bazată pe lemne.

Propunerea subvenției e binevenită

Nea Fane are 68 de ani și o pensie de 1600 de lei. De când se știe s-a încălzit cu lemne, însă recunoaște că anul acesta a fost mai greu din cauza scumpirilor.

„Anul trecut le-am cumparat cu 500 de lei metru cub, iar anul acesta cu 600 de lei metru cub. Actual anul ăsta le-am luat în luna mai, la momentul de față e 700 de lei metru cub și va mai crește! Am lemne și de anul trecut și de anul ăsta și în total am 10 metri cubi”, spune nea Fane.

Nea Fane spune că propunerea acordării unei subvenții de 150 de lei pentru metrul cub de lemne de foc ar fi binevenită, mai ales pentru cei ca el, care se încălzesc doar la sobă.

Jumătate dintre români se încălzesc cu lemne

Conform statisticilor, jumatate din populaţia României foloseşte lemnul ca sursă principală de încălzire. Preţul lemnelor a crescut în ultima vreme, aşa că Guvernul ia în calcul acordarea de subvenţii şi pentru această metodă de încălzire.

Tanczos Barna, ministrul Mediului: „O schemă de compensare cu 150 de lei a fiecărui metru cub de lemn care se cumpără cu factură și această schemă se va referi la o cantitate limitată la cinci metri cubi. Această propunere va fi discutată atât în coaliție cât și cu ministerele de resort de implementare: Ministerul Muncii și Ministerul de Finanțe. Vom propune elabirarea unui sistem informatic care să gestioneze acest sistem de compensare.”

Potrivit ministrului, rămâne de stabilit modalitatea în care oamenii vor primi subvenția. Variantele luate în calcul sunt sub forma unui card de la Ministerul Muncii, a unui voucher sau a plății direct în cont. Decizia ar urma să fie luată de guvern ăn cursul acestei săptămâni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE