Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Plenul Senatului a adoptat proiectul privind pensiile speciale

Reforma pensiilor speciale a trecut de Parlament. Proiectul prevăzut în PNRR este contestat în continuare de opoziție și ar putea fi atacat la Curtea Constituțională.

Plenul Senatului a votat, miercuri, cu 91 de voturi pentru, 19 împotrivă şi o abţinere, proiectul de lege privind pensiile de serviciu. Proiectul a fost adoptat de Senat pentru că fusese modificat semnificativ în Camera Deputaţilor şi s-a dorit, astfel, să se evite un posibil atac la CCR.

Luni, Camera Deputaţilor adoptase acest proiect pentru a se reîntoarce la Senat pe motiv că mai multe amendamente aprobate "generau deosebiri majore de conţinut juridic" faţă de forma adoptată anterior de Camera superioară.

Proiectul, iniţiat de deputatul PSD Alfred Simonis, modifică Legea nr. 96/2006 privind statutul deputaţilor şi senatorilor în sensul abrogării dispoziţiilor capitolului XI care vizează acordarea dreptului la indemnizaţia pentru limita de vârstă de care beneficiază deputaţii şi senatorii.

"Astăzi am început cu pensiile parlamentarilor. E un lucru corect. Nu poți să ceri altor categorii, dacă tu îți menții aceste privilegii. Important este ca oamenii politici să se adapteze cerințelor din propria țară și a nevoilor din propria țară. S-au convenit ultimele trei amendamente cu comisia și închidem în această săptămână și discuția cu pensiile speciale. Nevoile societății românești sunt cu totul altele față de nevoile noastre personale," a spus Marcel Ciolacu, premierul României.

Peste 800 de foști parlamentari beneficiază în prezent de pensie specială, iar unii dintre aceștia încasează peste 10.000 de lei pe lună. Printre cei favorizați de sistemul instituit încă din 2016 se numără foști premieri și miniștri, dar și alți lideri politici.

Reprezentanții Asociației foștilor parlamentari au spus că vor contesta inițiativa la Curtea Constituțională, motivând că acest proiect este identic cu cel care a fost declarat neconstituțional în 2022.

Liderii coaliției spun că nu se pune problema ca legea să fie contestată la Curtea Constituțională și că acest vot reprezintă începutul reformei complete a pensiilor speciale.

Anunțul făcut de șeful Senatului Nicolae Ciucă

Nicolae Ciucă a declarat că votul acordat pentru eliminarea pensiilor parlamentarilor este foarte important.

Mai mult decât atât, șeful Senatului spune că reforma pensiilor speciale este începută prin propriul exemplu.

"Votul de azi are o semnificaţie aparte pentru întreaga clasă politică. Mesajul lui este că începem reforma pensiilor speciale cu noi înşine. Arătăm în acest fel că avem voinţa şi determinarea să eliminăm pensiile speciale ale parlamentarilor, înainte de a face acelaşi lucru cu alte categorii de pensii speciale. După cum ştiţi, reforma pensiilor speciale este un obiectiv al actualei coaliţii, pe care l-am asumat public şi prin programul de guvernare. Vrem să realizăm acest obiectiv din două mari motive.

În primul rând, pentru că o astfel de reformă ar aşeza sistemul de pensii din ţara noastră pe baze corecte, cu reguli unitare, aplicabile tuturor. Asta ne va permite să avem un sistem de pensii echitabil şi sustenabil pe termen lung. Un alt motiv important al acestei reforme este determinarea de a accesa toate fondurile din PNRR", a spus, Ciucă, în plenul Parlamentului.

El a subliniat că "mesajul profund al votului de azi, ca şi a reformei pensiilor speciale pe care urmează să o votăm, este că vrem să aşezăm societatea şi instituţiile statului pe reguli unitare şi pe valori comune, care să fie respectate şi urmate de toţi, fără excepţii. Asta ne va permite să avem o societate mai unită şi, în final, mai competitivă".

"Sigur, nu va fi uşor, iar procesul va fi unul de durată. Dar opţiunea noastră este, în mod sigur, una corectă faţă de România şi faţă de toţi românii. Fac, aşadar, un apel către Opoziţie să renunţe la retorica politicianistă şi să voteze această iniţiativă legislativă, solidar cu actuala majoritate parlamentară. Să le arătăm românilor că suntem responsabili şi că, în momente importante cum este şi acesta de azi, avem puterea să punem interesul public mai presus decât interesul de partid. Numai aşa, prin acţiunile noastre, vom putea reclădi încrederea în clasa politică şi în instituţiile statului", a mai spus Ciucă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE