Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Legea pensiilor speciale, votată în Senat. Proiectul a fost criticat de Comisia Europeană

Legea pensiilor speciale a fost votată în Senat. Proiectul a fost susținut de toate partidele din majoritatea guvernamentală: PSD, PNL, UDMR. Au fost 79 de voturi pentru și 37 de voturi împotrivă. S-au opus partidele de opoziție: cei de la USR și cei de la AUR.

Proiectul va merge la Camera Deputaților, care este for decizional.

29/03/2023 , 17:21

Fost judecător CCR: ”Nu știu dacă va trece de Curtea Constituțională”

Proiectul de modificare a legii pensiilor speciale, în forma în care a trecut de Senat, ar putea fi respins de Curtea Constituțională. O spune fostul șef CCR, Augustin Zegrean. Într-o intervenție la Euronews România, acesta a explicat că impozitarea progresivă a acestor venituri este discriminatorie.

Legea impune un impozit de 15 procente dacă partea pentru care pensionarul special nu a contribuit depășește salariul mediu brut.

”Nu știu dacă va trece de CCR pentru că este un impozit discriminatoriu. Nu poți să faci discriminare pe criterii de avere. Scrie în Constituție lucrul acesta. Să citească și ei articolul 4 din Constituție.

O să vadă că dacă pui impozit, trebuie să pui la fel la toată lumea. Nu la ăla care are mai mare îi pui mai mult și la ăla care are mai puțin îi puțin îi pui mai puțin.”, a spus Augustin Zegrean, la Euronews România.


USR a avut o serie de amendamente, toate fiind respinse. Aceștia propuneau eliminarea tuturor pensiilor speciale, cu excepția celor ale magistraților, care, în opinia lor, ar fi trebuit reduse la 65% din indemnizațiile brute, în loc de 80%, cât sunt în prezent.

Proiectul de lege a trecut în forma adoptată de Guvern, la finalul anului trecut, cu câteva mici modificări formulate de liderii coaliției la începutul săptămânii.

PNL, PSD și UDMR au de operat câteva modificări modeste în sistemul pensiilor speciale, al căror cuantum va fi redus nesemnificativ, în opinia Comisiei Europene.

Executivul de la Bruxelles a precizat că actul normativ nu îndeplinește condițiile din PNRR, deși de adoptarea sa într-o formă satisfăcătoare depinde tranșa trei în valoare de peste 3 miliarde de euro.  

Opoziția protestează

Senatorii și deputații USR au cerut eliminarea pensiilor speciale, în fața sălii de plen a Senatului, acolo unde proiectul de lege se află la vot. Ei au afişat pancarte pe care scria ”Tăiaţi pensiile speciale”.

Lor li s-au alăturat și angajați din Ministerul Afacerilor Interne, care doresc scoaterea pensiilor militare din PNRR.

Vasile Zelca, președinte SNPPC România: Au introdus pensiile militare în acest PNRR doar pentru a-și bate joc de această familie ocupațională și a puncta electoral. Atât!

Să știți că nu mai avem polițiști, nu se mai îndreaptă tinerii către această profesie de risc și vocație. Militarii își dau demisia pe capete. N-o să fie cine să bage obuzul pe țeavă, dacă va fi nevoie vreodată, doamne-ferește, de Armată. Avem mai multe mașini în parcare decât polițiști la muncă”.

Liderul grupului USR din Senat, Radu Mihail, a declarat că partidul doreşte prin acest protest să arate tuturor celorlalţi parlamentari că e momentul să respecte Constituţia, regulamentul forului legislativ, să existe o dezbatere clară pe angajamentele făcute privind desfiinţarea pensiilor speciale şi de a le trece pe contributivitate.

Proiectul pensiilor speciale, criticat de Comisia Europeană

Recent, Comisia Europeană a criticat dur proiectul pensiilor speciale adoptat de Guvernul Ciucă, despre care spune că nu respectă jalonul din PNRR.

Executivul de la Bruxelles a avertizat partidele aflate la guvernare în România să nu voteze draftul de act normativ în forma actuală, cerând să fie modificat masiv.

Criticile sunt extrem de dure la adresa proiectului de lege. În ultimele doua luni și jumatate spune negru pe alb Comisia Europeană în scrisoarea trimisă Guvernului că acest proiect nu îndpelinește cerințele din PNRR acele condiții care se referă la reducerea cheltulilor cu aceste pensii speciale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE