Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pachetul de măsuri fiscal-bugetare, pe masa CCR. Ministerul Justiției a contestat reforma Guvernului

Opoziția spune că are suficiente argumente pentru a demonstra că unele măsuri fiscale sunt neconstituționale. La bază stau chiar observații din curtea Guvernului, adică ale Ministerului Justiției, care a avizat legea creșterii taxelor.

Ministerul Justiției a formulat o serie de observații în legătură cu pachetul de măsuri fiscale, lege pe care Guvernul tocmai și-a asumat-o în fața Parlamentului. Cu toate acestea, PSD și PNL nu au ținut cont de acest raport și au păstrat în lege articolele respective. Conform documentului, articolul 3 ar putea ridica o probleme în cazul unui eventual control la Curtea Constituțională.

Este vorba despre articolul care introduce impozitul suplimentar de 2% pe cifra de afaceri a băncilor. Și alți analiști susțin că astfel s-ar introduce o dublă impozitare pentru toate băncile din România. Taxa pentru bănci ar urma să scadă la 1% din cifra de afaceri în 2026.

Un alt articol subliniat este cel care prevede limitarea sporurilor pentru condiții vătămătoare la 15% din salariu. Suma nu poate să depășească 1500 de lei brut pe lună pentru fiecare angajat din sistemul bugetar. Ministerul Justiției a atras atenția asupra acestui articol, deoarece ar putea fi afectată independența magistraților.

Curtea Constituțională ar putea fi sesizată și pentru articolul care va desființa funcția de șef de birou. Până la reorganizarea instituțiilor vizate, acești oameni vor rămâne în funcție și vor încasa în continuare salariul aferent. Și partidele din Opoziție invocă avizul venit de la Ministerul Justiției.

Instituția condusă de Alina Gorghiu spune că desființarea postului de șef de birou ar putea afecta structurile de apărare și ordine publică, dar și securitatea națională. Prin urmare, ar trebui consultat CSAT.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE