Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ordonanța privind compensarea prețului la energie, adoptată de Guvern. Cine va plăti facturi mai mari

Unii dintre români ar urma să plătească facturi mai mari la electricitate, după ce Guvernul a anunțat că scade pragul până la care se face compensarea pentru consumatorii casnici, de la 300 de kwh pe lună la 255. De asemenea, IMM-urile, instituțiile publice, dar și firmele din industria alimentară vor avea facturi plafonate pentru doar 85% din consum.

Prevederile apar în noua ordonanță de urgență pentru compensarea facturilor la energie, adoptată de Guvern.

"Practic, prin modificările pe care le vom aduce Ordonanţei de Guvern nr. 27, nu facem altceva decât să consolidăm şi să extindem măsurile de protecţie a populaţiei şi economiei de creşterile la preţul energiei şi gazelor naturale. Odată ce va fi publicată în Monitorul Oficial, începând cu această zi, am extins şi perioada de valabilitate a acestei ordonanţe. Practic, am prelungit cu un an şi va fi valabilă până la data de 31 august 2023.

Am avut în vedere să asigurăm protejarea populaţiei şi a economiei. Sunt 98% dintre gospodăriile care vor beneficia de această plafonare/ compensare la energie şi apreciem că astfel vor fi ferite de creşterile preţurilor la energie electrică şi gaze naturale.

Totodată, am considerat că este important să luăm măsuri pentru consolidarea resurselor alocate în acest sens şi de asemenea am luat măsuri pentru a ne asigura că piaţa internă are asigurată întreaga cantitate de gaze naturale şi, desigur, avem funcţionale toate sursele de producere a energiei electrice, astfel încât să putem să trecem cu bine iarna", a declarat premierul Nicolae Ciucă.

„Plafoanele de consum pentru populație rămân aceleași.

Între 0 și 100 de kWh consum, prețul este de 0,68 de bani pe kilowatt. Practic acest tarif este pentru populația care consumă foarte puțini kilowați. Între 0 și 300 de kilowați oră aici este o ușoară schimbare.

În interiorul aceluiași plafon încercăm să stimulăm populația să facă o economie. Practic prețul de 80 de bani se aplică pentru primii 255 de kilowați din acest plafon. Diferența între 255 și 300 va fi la prețul din contract”, a explicat Virgil Popescu.

Vor fi schimbări și pentru companii dar și pentru instituțiile publice.

„Pentru mediul economic, pentru instituțiile publice rămâne 1 leu pe kilowatt.

Ceilalți, IMM-urile, industria alimentară, celelalte instituții publice - 85% din cantitatea consumată, tocmai pentru a încerca să-i stimulăm să economisească mai multă energie electrică.

La gaze naturale, 31 de bani rămâne același preț pentru populație”, a mai spus ministrul Energiei.

Potrivit ministrului Finanțelor, impactul bugetar pentru noile schimbări se ridică la un un miliard de lei pe lună. Guvernul speră să recupereze acești bani din taxa de solidaritate aplicată companiilor din energie.

În schimb, fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, susține că noua variantă de compensare nu încurajează economisirea și nu se aplică în funcție de venituri.

”Lucrurile pe care le aud sunt unele dintre ele îngrijorătoare. Încurajam foarte puțin economisirea. Noi continuăm să finanțăm cabinete stomatologice, tot respectul pentru medici, dar nu cred că au cerut compensare la energie.

Mie de ce îmi dă statul subvenție, eu am lucrat in privat și să am venituri foarte mari. Vreau statul să folosească acești bani pentru autostrăzi, pentru spitale, nu pentru mine, să dea mamei mele care e cadru didactic pensionar”, a explicat Nicolescu.

Ordonanța privind plafonarea și compensarea prețurilor din energie, adoptată de Guvern, va fi valabilă un an de zile, până pe 31 august 2023.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE