Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Orașul Shanghai se redeschide de la 1 iunie, după două luni de lockdown

Metropola chineză Shanghai relaxează treptat măsurile de restricție, după două luni de blocare a activităților din cauza COVID-19. Oficialii de la Beijing au anunțat că epidemia este sub control.

Autoritățile își propun ca până în iunie, viața locuitorilor din Shanghai să revină la normal. Peste 21 de milioane de oameni din metropolă se află acum în așa-numitele „zone de precauție”, categoria cea mai puțin restrictivă. În teorie, ei sunt liberi să plece, dar în practică, decizia este la latitudinea oficialilor locali. În alte zone ale orașului ieșirile încă sunt restricționate aproape complet. O singură persoană dintr-o gospodărie are voie să iasă la cumpărături, într-un interval orar bine stabilit. Majoritatea restaurantelor și magazinelor rămân închise.

Noile măsuri de relaxare

Autobuzele şi transportul feroviar îşi vor relua la rândul lor operaţiunile de bază începând din data de 1 iunie, inclusiv un feribot care asigură legătura între districtele separate de râul Huangpu care străbate oraşul Shanghai, a anunţat guvernul municipal într-o declaraţie publicată pe contul său oficial de pe reţeaua de socializare WeChat, potrivit Agerpres.

"Situaţia epidemiologică din oraşul nostru a fost eficient controlată şi continuă să se amelioreze", precizează acel document.

Rezidenţii vor trebui să poarte în continuare măşti sanitare şi sunt încurajaţi să se vaccineze împotriva noului coronavirus, în timp ce întrunirile publice nu sunt recomandate.

Autorităţile din Shanghai au impus un lockdown la nivelul întregului oraş pentru toţi cei 25 de milioane de rezidenţi în data de 1 martie pentru a ţine sub control înmulţirea cazurilor de COVID-19. Măsurile stricte ce au fost implementate au provocat numeroase nemulţumiri în rândul locuitorilor metropolei chineze legate de centrele de carantină foarte aglomerate, dificultăţile în procurarea de alimente şi scăderea veniturilor.

Restricţiile au fost parţial relaxate în ultimele săptămâni, însă cea mai mare parte din reţeaua de transport public a rămas închisă, iar rezidenţii au putut să îşi conducă automobilele doar dacă obţinuseră în prealabil o aprobare oficială.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE