Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Al șaselea ucrainean căutat în Munţii Maramureşului, găsit decedat într-o prăpastie

Cel de al 6-lea cetățean ucrainean, căutat de autorităţi în Munţii Maramureşului după ce a trecut graniţa în România, a fost găsit decedat de echipa mixtă formată din salvatori montani și politiștii de la Poliția de Frontieră Maramureș.

29/12/2022 , 15:30

Trupul ucraineanului, descoperit într-o râpă din Munții Maramureșului. Oficial: „Nu va fi foarte ușor de extras din acel loc”

Trupul celui de-al șaselea cetățean ucrainean a fost descoperit într-o râpă, la peste 1.700 de metri altitudine, într-o zonă greu accesibilă, a explicat Oana Pârcălab, purtătorul de cuvânt al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației, în direct la Euronews România.

„În cursul acestei zile, în jurul orei 13:00, echipa plecată în teren formată din polițiști de frontieră și salvatori montani a observat trupul unei persoane despre care aveam bănuiala că ar fi cel de-al șaselea cetățean ucrainean din grup.

(...) Sunt condiții foarte grele de acces în zonă. Rămâne ca acum echipele de salvare să decidă momentul și modalitatea extragerii trupului din acel loc în care a fost găsit”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației.

Oana Pârcălab a explicat că intervenția de recuperare a cadavrului depinde „în primul rând de condițiile meteo”.

„Știm foarte bine că vremea la munte este foarte schimbătoare. Trupul bărbatului a fost găsit la o altitudine de peste 1.700 de metri, într-o râpă. Nu va fi foarte ușor de extras din acel loc”, a precizat ea.

Reprezentantul Poliției de Frontieră Sighetu Marmației a subliniat că operațiunea de salvare demarată încă de sâmbătă, de la momentul primirii primului apel, ”a fost una extrem de grea, pentru că zona este una muntoasă, foarte greu accesibilă”.

„Au fost foarte multe forțe angrenate în căutarea și salvarea persoanelor despre care am primit apelul că s-au rătăcit în zona de frontieră, în zona de competență a Poliției Valea Vișeului”, a mai spus Oana Pârcălab.

După ce au fost salvați, cetățenii ucraineni au solicitat o „formă de protecție temporară a statului român”.

„Grupul era format inițial din șase cetățeni ucraineni. Doi dintre ei au fost recuperați în după-amiaza zilei de sâmbătă. Cei doi au avut nevoie de îngrijiri medicale, însă după ce au părăsit unitățile sanitare, au fost preluați de polițiștii de frontieră maramureșeni pentru că ei au cerut o formă de protecție temporară a statului român.

Ei au săvârșit o faptă ilegală, prin trecerea ilegală a frontierei de stat, s-au întocmit actele în consecință, dar după aceea (...) au fost predați centrului de cazare și proceduri din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări”, a mai explicat ea.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Operaţiunea de căutare aeriană şi terestră a celui de al şaselea cetăţean ucrainean căutat de autorităţi în Munţii Maramureşului după ce a trecut graniţa în România, împreună cu alte cinci persoane, a fost suspendată, miercuri seara, a informat, directorul Serviciului Public Judeţean - Salvamont Maramureş, Dan Benga.

„Operaţiunea de evacuare (extragerea cadavrului unui tânăr ucrainean găsit decedat, marţi, n.red.), plus cea de căutare a ultimului s-a încheiat acum 30 minute. A fost începută la ora 11,30”, a declarat Dan Benga.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Sighetu Marmaţiei, Oana Pârcălab, a precizat că „elicopterul IGAv şi-a încheiat misiunea aeriană pentru azi, iar pe parcursul acestei zile, patru poliţişti de frontieră au fost angrenaţi în activitatea de căutare”.

La operaţiunea de căutare a mai participat şi un elicopter SMURD

În seara zilei de 24 decembrie, şase cetăţeni ucraineni au trecut graniţa în România prin Munţii Maramureşului pe la o altitudine de 1.800 de metri. Doi dintre aceştia au fost recuperaţi în aceiaşi zi, alţi doi în cursul zilei de luni, iar un altul a fost găsit decedat, marţi, de un localnic din Crasna Vişeului care a urcat pe munte.

Salvatorii montani susţin că pe munte se mai află un cetăţean ucrainean care nu a fost găsit nici în urma căutărilor efectuate, miercuri, în teren şi cu ajutorul elicopterelor dotate cu cameră de termoviziune. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE