Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE Unul dintre cei doi ucraineni dispăruți în Munții Maramureșului a fost găsit decedat de un localnic

Dan Benga, șeful Serviciului Salvamont Maramureș, a povestit la Euronews cum au supraviețuit doi dintre cei patru ucraineni rătăciți în Munții Maramureșului. Ei au fost salvați, după o intervenție extrem de dificilă, din cauza zonei greu accesibile și a condițiilor meteo nefavorabile. Despre unul dintre ucraineni încă nu se știe nimic. Șansele ca acesta să mai fie găsiț în viață sunt mici.

UPDATE 18.25 Unul dintre cetăţenii ucraineni dispăruţi în Munţii Maramureşului a fost găsit decedat, a informat, marţi seara, directorul Serviciului Public Judeţean Salvamont Maramureş, Dan Benga.

Conform sursei citate, cadavrul a fost găsit de un localnic din Crasna Vişeului, în zona alpină.

„O informaţie de ultima oră primita de colegii de la ISU Maramureş şi Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei. Unul dintre cei doi ucraineni cu care nu s-a putut lua legătura a fost găsit decedat de un localnic”, a spus Dan Benga.

UPDATE 15.10. „Situația este una foarte complexă. Astăzi nu avem cum să intrăm pe calea aerului în zonă”, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, a declarat, la Euronews, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat. Potrivit acestuia, scad șansele ca ucrainenii să fie găsiți.

„Au fost întrerupte misiunile de căutare de mai multe ori. Astăzi sunt condiții meteo foarte dificile, condiții care nu permit nici vizibilitate, dar nici zborul în siguranță pentru echipele noastre. Nici avionul de la Frontex nu credem că poate să fie eficient, având în vedere condițiile care sunt acum. Nu se știe unde sunt cele două victime rămase. Nu știm unde este fiecare dintre cele două persoane. Așteptăm condiții mai bune pentru intervenție. „Din ce știu de la șeful Salavamontului Maramureș, cu una dintre cele două persoane nu mai suntem în contact de aproximativ o zi jumate sau două zile. Iar cu cealaltă persoană nu mai suntem în contact de cel puțin 24 de ore., a adăugat Raed Arafat.

Întrebat care sunt șansele ca aceste două persoane să mai fi supraviețuit, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a răspuns: „Șansele sunt mici. Pe cât trece timpul, sunt și mai mici”.

„De sâmbătă, ei nu a mâncat nimic”

Cristian Citre, jurnalist Euronews: „Cum au supraviețuit oamenii acolo? Totuși, stau de sâmbătă și nu cred că le-a fost foarte ușor. Ce au făcut în acest timp?”

Dan Benga, șeful Serviciului Salvamont Maramureș: „Ne-au arătat ce au mâncat. Au mâncat rădăcini și niște crengi de brăduț și au avut două pungulițe cu ketchup și și-au topit zăpadă în palme ca să poată să bea apă, pentru că nu au avut absolut nimic la ei. De sâmbătă, ei nu a mâncat nimic. În momentul în care am ajus jos și am făcut joncțiunea cu cei 14 salvatori montani care au venit în sprijin, li s-au oferit (ucrainenilor, n.r.) sandviciuri și apă, și suc. Și, credeți-mă, pentru ei a fost Crăciunul”.

Cristian Citre, jurnalist Euronews: „Au suferit și degerături?”

Dan Benga, șeful Serviciului Salvamont Maramureș: „Da, erau în hipotermie, aveau răni la picioare. Din păcate, nu erau pregătiți pentru așa ceva, aveau cizme de gumă în picioare, erau îmbrăcați destul de sumar. Unul dintr ei, pe care l-am coborât, îmi tot spunea că ar vrea să doarmă puțin. Nu l-am lăsat să doarmă, pentru că somnul acela era înșelător și nu cred că mai apuca dimineața dacă îl lăsam acolo, sus pe munte”.

Cristian Citre, jurnalist Euronews: „Au fost șase ucraineni care au trecut granița prin acea zonă alpină. Spuneați că doi dintre ei căzuseră într-o prăpastie, au suferit leziuni la picioare, fracturi chiar. Care sunt speranțele, veți merge într-o nouă misiune, în încercarea de a-i recupera?”

Dan Benga, șeful Serviciului Salvamont Maramureș: „Până nu îi identificăm și până nu se pot localiza exact, nu putem spune că nu mai sunt șanse. Din păcate, timpul nu ține cu noi, vremea e complet închisă, vizibilitate la mai puțin de un metru. Nu poate zbura niciun elicopter, nici măcar avionul Frontex. Avem parte de cele mai grele condiții de salvare”.

Salvamont Maramureş şi Poliţia de Frontieră au fost alertate sâmbătă că mai mulţi cetăţeni ucraineni care încercau să ajungă în România, traversând Munţii Maramureşului, s-au rătăcit din cauza condiţiilor meteo dificile. Din grupul de șase, patru sunt acum în siguranță.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE