Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Un cetățean ucrainean a fost salvat din Munții Maramureșului cu un elicopter SMURD

Continuă operațiunea de salvare a celor patru ucraineni rătăciţi în Munţii Maramureşului. Unul dintre ei a fost recuperat luni după-amiază cu ajutorul unui elicopter SMURD. Al doilea nu a mai putut fi ridicat cu elicopterul din cauza vremii nefavorabile.

UPDATE. „Una dintre persoane a fost ridicată de către colegii de la ISU”, a declarat Oana Pârcălab, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei, potrivit Agerpres.

Între timp, din cauza condiţiilor meteo dificile în zona montană cel de-al doilea cetăţean ucrainean nu a mai putut fi ridicat cu elicopterul.

„A doua persoană nu va mai fi extrasă cu elicopterul. Condiţiile meteo nu mai permit intervenţia aeriană. A fost inserat un salvamontist la victimă, misiunea de salvare continuă cu mijloace terestre. O echipă formată din poliţişti de frontieră şi salvatori montani a pornit pe jos spre locul respectiv”, a precizat Oana Pârcălab.

UPDATE 10.15. „Sunt 42 de ore de când s-a primit apelul de urgență. Au fost șase cetățeni ucraineni inițial. Doi dintr ei au fost extrași și predați echipelor de pe ambulanță. Alți doi sunt împreună, nu au probleme medicale grave, sunt într-o hipotermie ușoară. Două persoane căzute în prăpastie au probleme medicale”, mai exact fracturi, a declarat, la Euronews, șeful serviciului Salvamont Maramureș, Dan Benga.

UPDATE. Două elicoptere SMURD participă la operaţiunea de căutare a celor patru cetăţeni ucraineni care încercau să ajungă în România, traversând graniţa alpină prin Munţii Maramureşului, la o altitudine de 1.800 de metri, a informat, duminică, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei, Oana Pârcălab.

UPDATE. Doi dintre cei patru cetăţeni ucraineni care au încercat să treacă graniţa în România prin Munţii Maramureşului sunt cu fracturi la picior, iar al treilea acuză o stare de rău, a informat, duminică seara, directorul Serviciului Public Judeţean Salvamont Maramureş, Dan Benga.

Din grupul de cetăţeni ucraineni care încercau să ajungă în România făceau parte şase persoane, dar două au fost recuperate de pe munte de poliţiştii de frontieră şi salvamontişti în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Operaţiunile de căutare au fost suspendate pe durata nopţii din cauza vizibilităţii reduse şi au fost reluate duminică dimineaţa.

"Începând cu ora 15,30, la acţiune participă şi două echipaje/elicoptere SMURD: un elicopter SMURD Târgu Mureş a aterizat în localitatea Crasna Vişeului, la cabana forestieră, la circa 5 kilometri interior faţă de linia de frontieră şi un elicopter SMURD de la baza Jibou. Cele două elicoptere sunt dotate cu troliu. Au survolat zona, au fost observate echipele de salvatori, dar nu au fost reperate persoanele căutate (cetăţenii ucraineni). În prezent, elicopterele sunt staţionate în Crasna Vişeului", a precizat Oana Pârcălab.

Știrea inițială

Salvamont Maramureş pregăteşte, sâmbătă după-amiază, o acţiune de salvare a patru cetăţeni ucraineni care se află în Munţii Maramureşului, la peste 1.800 de metri altitudine, şi care nu au putut fi încă localizaţi.

Salvamont România informează, pe Facebook, că echipele din Maramureş au în desfăşurare o acţiune, în urma unui apel venit prin 112, despre o situaţie delicată din Zona Vârful Pop Ivan din Munţii Maramureşului.

"Patru cetăţeni ucraineni care nu au putut fi încă localizaţi, dar care sunt în partea română, la o altitudine de peste 1.800 metri, cu probleme medicale (unul dintre ei are o fractură membru inferior - căzut în prăpastie) au solicitat ajutor de urgenţă. Acum organizăm echipele de căutare-salvare. Din păcate, datorită timpului nefavorabil, nu este posibilă utilizarea elicopterului şi nici a dronei din dotare pentru o localizare mai precisă şi o eventuală extracţie aeriană a persoanei/persoanelor accidentate", se arată în mesaj.

Datele pe care le au salvamontiştii în acest moment sunt "extrem de sumare". „În teren vor fi prezente trei echipe de salvatori montani, aproximativ 14 - 16 oameni, care împreună cu colegii de la Poliţia de Frontieră Maramureş vor încerca - contracronometru - găsirea şi ulterior evacuarea cetăţenilor ucraineni aflaţi în primejdie", transmite Salvamont România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE