Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șeful Salvamont, avertisment pentru turiști: Au fost oameni care s-au accidentat folosind pungi de plastic, în locul săniilor

Minivacanța de 1 decembrie nu a fost lipsită de incidente. Numai în ultimele 24 de ore, 11 turiști au fost salvați de pe munte. Dintre aceștia, două persoane au ajuns la spital.

Președintele Salvamont România, Sabin Cornoiu a vorbit la Euronews România despre motivele pentru care turiștii au ajuns în situații dificile în minivacanța petrecută la munte.

Potrivit acestuia, oamenii au fost atrași de peticele de zăpadă.

„Jumătate dintre cazuri au fost datorate alunecării pe zăpadă. A fost prima zi de iarnă, prima zi dintr-o vacanță din multele care vor urma și, iată, avem deja 4 accidente datorate alunecării cu mijloace improvizate pe zăpadă, respectiv pungi de plastic sau bucăți de plastic găsite pe lângă cabane. Oamenii trebuie să fie responsabili și să înțeleagă că folosind aceste mijloace devin adevărate ghiulele care alunecă pe zăpadă și accidentele pot fi foarte grave. Vorbim de unul dintre cazurile care au ajuns la spital cu o fractură de bazin, iar altul cu o fractură gravă de membru inferior, deci se pot întâmpla accidente grave, iar oamenii trebuie să fie atenți”, transmite președintele Salvamont România, Sabin Cornoiu.

Recomandările Salvamont pentru vacanțele pe munte

Reprezentantul Salvamont România a atras atenția asupra faptului că oamenii trebuie să practice sporturile de iarnă în siguranță, în zone special amenajate cu elemente de protecție, iar astfel numărul de accidente va fi din ce în ce mai mic.

Sabin Cornoiu: „Oamenii s-au accidentat în zone care nu erau pregătite pentru practicarea săniușului. Zăpada de la munte de 5-10 cm nu este suficientă pentru a amenaja astfel de pârtii. Acel petec de zăpadă pe care oamenii credeau că alunecă putea ascunde o piatră, iar aceasta putea să le provoace afecțiuni medicale sau traumatisme. Dacă ar fi mers cu o sanie ar fi putut să treacă peste aceste obstacole”.

Dispeceratul Național Salvamont funcționează 24 de ore din 24, iar turiștii pot solicita informații pentru a se pregăti temeinic pentru traseele și excursiile pe munte.

„Sunt trasee care se distrug, din cauza fenomenelor naturii, căderi de pietre, distrugeri de potecă. Acestea fac ca oamenii să întârzie în parcurgerea traseului respectiv, să nu mai ajungă la locul pe care îl preconizau pentru înnoptare sau apar anumite animale. Salvatorii noștri le pot spune oamenilor exact cu ce se pot confrunta”, spune Președintele Salvamont România.

Aplicația Salvamont poate fi accesată rapid, de pe smartphone. Oamenii pot solicita, de asemenea, ajutor în situațiile de urgență, când rămân blocați pe munte.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE