Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Operațiune amplă de securitate și logistică. Milioane de oameni pot urmări în direct funeraliile Reginei Elisabeta a II-a

Funeraliile reginei Elisabeta a II-a înseamnă și o operațiune logistică și de securitate de proporții impresionante. Amploarea acestora este o premieră chiar și pentru pentru Londra, o metropolă obișnuită cu organizarea și desfășurarea evenimentelor mari.

Pe lângă buna desfășurare a ceremoniei de înmormântare, autoritățile trebuie să asigure funcționalitatea unui oraș cu o populație de aproape 9 milioane de locuitori. La care se mai adaugă cel puțin încă un milion de oameni, care au venit special pentru ceremoniile funerare.

În aceste condiții, poliția britanică are misiunea să asigure securitatea principalilor lideri și monarhi ai lumii. Sunt cel puțin 500 de șefi de state și de guverne, monarhi, dar și demnitari de stat care participă la înmormântarea reginei.

Președintele SUA Joe Biden, președintele Franței, Emmanuel Macron, premierul Canadei, Justin Trudeau, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, împăratul Japoniei Naruhito sau regele Spaniei Filip al VI-lea, sunt doar câțiva dintre aceștia.

VEZI GALERIA
5 imagini

Sursă Foto: AP

Au fost mobilizați 10 mii de polițiști

Poliția, serviciile secrete și armata britanică sunt implicate într-o operațiune de securitate fără precedent. Pe străzile Londrei sunt mobilizați, cel puțin, 10 mii de polițiști în uniformă aduși din întreaga țară. Alte câteva mii de angajați ai forțelor de securitate patrulează în mulțime îmbrăcați în civil.

„În plus, ceea ce a fost planificat și se întâmplă acum este că personalul forțelor noastre armate, Forțele Aeriene Regale, Armata, Marina, sprijină operațiunea noastră de administrare. Dar, evident, colaborăm și cu misiunile externe și reprezentanții prim-miniștrilor, președinților și familiilor regale”, a declarat Sadiq Khan, primarul Londrei.

Funeraliile reginei este evenimentul care beneficiază și de cea mai mare acoperire tv. Milioane de oameni din întreaga lume pot urmări în direct procesiunea de la Londra. Compania media publică din regat – BBC, a anunțat că asigură acoperirea TV, radio și online a funeraliilor. Iar programul special al BBC este transmis în direct în peste 200 de țări și teritorii din întreaga lume. În capitala Londrei sunt prezente și principalele rețele TV din lume, inclusiv Euronews. Ceremonia poate fi văzută în direct și în 125 de cinematografe din Marea Britanie, dar și în mai multe teatre și catedrale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE