Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

ONU: Rusia nu lasă lucrătorii umanitari să intre în zonele inundate din Ucraina

Organizația Națiunilor Unite a reproșat duminică Moscovei că ar fi refuzat accesul lucrătorilor umanitari în zonele ocupate de Rusia, unde locuitorii sunt blocați pe fondul unor "distrugeri devastatoare", potrivit Euronews.com.

Calitatea asistenței oferită de Rusia

Coordonatorul umanitar al ONU pentru Ucraina, Denise Brown, a declarat într-o declarație că personalul său se implică atât cu Kievul, cât și cu Moscova, care controlează părți diferite din zonă, în încercarea de a ajunge la civilii care au nevoie de ajutor. Aceștia se confruntă cu o penurie de apă potabilă și de alimente și cu o lipsă de energie electrică.

Brown a îndemnat autoritățile ruse "să acționeze în conformitate cu obligațiile lor în temeiul dreptului umanitar internațional" și să le permită accesul.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a recunoscut în mod explicit că Rusia a blocat accesul ONU, dar a declarat într-o conferință telefonică cu reporterii că atacurile ucrainene au făcut ca o vizită să fie prea riscantă.

"Au existat bombardamente constante, provocări constante, instalațiile civile și populația civilă au fost ținta unor focuri de armă, oamenii au murit, așa că este foarte dificil să le asigurăm securitatea", a declarat Peskov.

Comentariile sale au venit în contextul în care supraviețuitorii au relatat în mod diferit calitatea asistenței pe care Rusia o oferă în zonele pe care le controlează. Barajul se află pe râul Nipru, care formează linia de front între forțele ruse și ucrainene pe malurile de est și, respectiv, de vest.

Mulți evacuați și locuitori acuză autoritățile ruse că nu fac nimic sau prea puțin pentru a ajuta. Unii civili au declarat că persoanele evacuate au fost uneori forțate să prezinte pașapoarte rusești dacă doreau să plece.

De partea ucraineană, salvatorii înfruntă lunetiștii ruși în timp ce se grăbesc să îi transfere pe ucraineni din zonele inundate ocupate de Rusia.

Cine a aruncat barajul în aer?

Biroul prezidențial ucrainean a declarat luni că regiunea Herson, afectată de inundații, a suportat 35 de atacuri rusești în ultimele 24 de ore.

Fotografiile și informațiile exclusive cu drone obținute de The Associated Press indică faptul că Moscova a avut mijloacele, motivul și oportunitatea de a arunca în aer barajul, care se afla sub control rusesc, la începutul acestei luni.

Explozia a avut loc în momentul în care Ucraina s-a pregătit pentru o contraofensivă. Forțele Kievului au intensificat recent atacurile de-a lungul liniei de front de 1.000 de kilometri.

Unii analiști au văzut în spargerea barajului un efort al Rusiei de a zădărnici contraofensiva Ucrainei în regiunea Herson.

Ministerul britanic al Apărării a declarat luni că Rusia a redislocat recent câteva mii de soldați de pe malurile Niprului pentru a-și consolida pozițiile din sectoarele Zaporojie și Bahmut, care, potrivit rapoartelor, au fost marcate de lupte grele.

Mișcarea "reflectă probabil percepția Rusiei că un atac ucrainean major peste Nipru este acum mai puțin probabil" în urma prăbușirii barajului, a declarat ministerul într-un mesaj pe Twitter.

Contraofensiva ucraineană

Forțele ucrainene au avansat până la șapte kilometri în teritoriul deținut anterior de Rusia, a precizat ea. Ministerul rus al Apărării nu a confirmat că a pierdut teren în fața forțelor ucrainene.

Nu a fost posibil să se verifice în mod independent afirmațiile de pe câmpul de luptă ale ambelor părți. Rusia desfășoară, de asemenea, acțiuni ofensive, potrivit ministrului adjunct al apărării ucrainean Hanna Maliar.

Rusia și-a concentrat un număr semnificativ de unități militare, în special trupe de asalt aeropurtate, în estul Ucrainei, a spus ea. Acestea intensifică ofensiva Moscovei în jurul orașului Kupiansk, în provincia ucraineană Harkov (nord-est), și a orașului Liman, în provincia estică Donețk, a declarat Maliar pe Telegram.

Este posibil ca forțele ucrainene să își fi suspendat operațiunile de contraofensivă în timp ce își revizuiesc tacticile, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, un think tank cu sediul la Washington.

Acesta a precizat că Kievul "nu a angajat încă majoritatea forțelor sale disponibile în operațiuni de contraofensivă și nu și-a lansat încă efortul principal".

Rusia a atacat sudul și sud-estul Ucrainei în cursul nopții cu rachete de croazieră și drone autoexplozive, a raportat luni forțele aeriene ucrainene. Patru rachete Kalibr și patru drone Shahed de fabricație iraniană au fost doborâte, a precizat aceasta.

Potrivit unor oficiali regionali, provincia sudică Odesa și regiunea sud-estică Dnipropetrovsk au fost vizate de atac. Nu au fost raportate imediat victime sau pagube.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE