Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

OMV Petrom, controlată de ANAF după ce a anunțat că nu plătește taxa de solidaritate. Reacția Guvernului: „Legislaţia din România va fi respectată”

De Euronews  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a reacționat, în contextul în care compania OMV Petrom a anunțat că nu va plăti taxa de solidaritate. Dan Cărbunaru a afirmat că ANAF efectuează în prezent un control la această compania și așteaptă rezultatul verificărilor.

Reprezentantul Executivului a subliniat că legislația din România va fi respectată, indiferent de entitate.

„Nu voi comenta declaraţii publice ale unor companii private. Dar ce pot să vă asigur este că legislaţia din România va fi respectată, indiferent despre ce entitate discutăm.

Există la acest moment, după cum bine ştiţi, un control, o verificare, pe care ANAF o derulează la această companie şi aşteptăm rezultatul acestei verificări. De asemenea, în baza rapoartelor oficiale pe care companiile vizate de această legislaţie, care nu reprezintă altceva decât o transpunere în legislaţia noastră a unor decizii luate la nivel european, care sunt obligatorii pentru toate statele membre, inclusiv pentru România.

Aceste rapoarte vor fi depuse în vara acestui an, cel mai probabil luna iunie, aşa cum trebuie, însă până atunci aşteptăm rezultatul verificărilor pe care instituţiile abilitate le efectuează, astfel încât la final vom avea mai multe detalii", a afirmat Cărbunaru, potrivit Agerpres.

Totodată, purtătorul de cuvânt la Guvernului a precizat că și Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale efectuează un control la această companie, dar aceste verificări au legătură cu proiectele de la Marea Neagră.

„Controlul, verificarea pe care Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale o derulează la această companie nu are legătură cu subiectul (...) ridicat ceva mai devreme. Are legătură cu proiectele la mare adâncime pe care această companie le are în vedere la Marea Neagră pentru exploatarea gazelor naturale şi trebuie să vă spun că, la finalul acestor verificări, această instituţie a statului român va fi în măsură să-şi prezinte concluziile. Nu aş putea da mai multe detalii legate de o verificare aflată în desfăşurare în acest moment", a menționat Dan Cărbunaru, potrivit sursei citate.

La începutul lunii februarie, OMV Petrom a anunțat că nu datorează statului român taxa de solidaritate de un miliard de euro pe anul trecut. Reprezentanții companiei spun că au analizat rezultatele financiare pentru 2022 și au ajuns la concluzia că nu se încadrează în limitele legislației pentru a plăti această taxă. 

Distribuie

Taguri