Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Inspectorii ANAF, în control la OMV Petrom, compania care a anunțat că nu va plăti taxa de solidaritate

OMV Petrom nu datorează statului român taxa de solidaritate de un miliard de euro pe anul trecut. Reprezentanții companiei spun că au analizat rezultatele financiare pentru 2022 și au ajuns la concluzia că nu se încadrează în limitele legislației pentru a plăti această taxă. Totuși, dacă inspectorii ANAF vor ajunge la altă concluzie după controlul care tocmai s-a încheiat, compania cu acționariat austriac va plăti, dă asigurări conducerea.

În ziua în care au anunțat un profit istoric de 10,3 miliarde de lei, adică peste 2 miliarde de euro, reprezentanții celei mai mari companii de energie din sud-estul Europei au venit și cu clarificări privind taxa de solidaritate.

Alina Popa, director financiar OMV Petrom: „Nu am depăși procentul de 75% din cifra de afaceri datorită faptului că avem activități semnificative în zona de comercializare produse petroliere, gaze naturale și electricitate”.

Statul român se bazează pe încasările din această contribuție. Din sumele colectate, estimate la 4 miliarde de lei în acest an, vor fi finanțate investiții în energie verde și eficiență energetică.

Potrivit legislației din România, care introduce această taxă în baza unui regulament european, sunt vizate companiile care fac cei mai mulți bani din extracţia ţiţeiului, a gazelor naturale, a huilei şi din rafinarea petrolului.

Pentru a clarifica situația de la OMV Petrom, cei de la ANAF au mers în control și au analizat cifrele vânzărilor pe toate segmentele de activitate. Inspectorii fiscali au vrut să vadă dacă, într-adevăr, compania are venituri din activitățile menționate de lege sub procentul stabilit sau a recurs la artificii pentru a scăpa de plata acestei taxe. Nu au ajuns, deocamdată, la nicio concluzie. Fiscul mai așteaptă clarificări suplimentare de la Comisia Europeană.

Sonia Teodoriu, jurnalist Euronews: Potrivit informațiilor Euronews România, Comisia Europeană a răspuns la 2 din cele 3 întrebări adresate de ministerul de Finanțe privind taxa de solidaritate. Totuși din acest prim răspuns este clar: OMV Petrom nu trebuie să plătească taxă de solidaritate în România”.

Bogdan Glăvan, profesor de economie: „Compania este listată la Bursa de Valori, emite în mod periodic aceste rapoarte și acolo pot fi văzute cifrele de afaceri ale companiei pe diversele sectoare, pe rafinare, pe extracție, pe gaze, pe petrol”.

Totuși, grupul austriac va achita taxa datorată în Austria, unde principala sa activitate este rafinarea petrolului. Profiturile realizate acolo obligă compania la plata contribuției de solidaritate.

În România, Romgaz este prima companie din energie care a anunţat că va achita contribuţia de solidaritate, în valoare de 906 milioane de lei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE