Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Olaf Scholz confirmă sprijinul pentru Republica Moldova. ”E normal să putem ajuta. România joacă un rol foarte important”

Cancelarul Olaf Scholz a declarat, luni, că toate statele membre ale Uniunii Europene se simt obligate să sprijine Republica Moldova în așa fel încât „să nu mai depindă de gaze și de energie” din Rusia. De asemenea, președintele Klaus Iohannis a subliniat că ”Republica Moldova merită acest sprijin și trebuie să rămână de partea noastră, a Europei”.

Scholz a dat detalii despre modul în Uniunea Europeană va ajuta Republica Moldova în următoarea perioadă.

”Împreună ne simțim obligați să ajutăm Republica Moldova la dezvoltarea țării. Este un semn al atitudinii comune pe care nu o avem doar noi, este și la nivelul întregii UE. Cred că este mult mai mult decât un simbol. Este o expresie a unui parteneriat deja existent în realitate.

România joacă un rol foarte important. E normal să putem ajuta Republica Moldova să nu mai depindă de gaze și de energie din altă parte. Au fost făcute foarte multe și cred că în viitor trebuie avut în vedere acest lucru”, a precizat cancelarul german, în cadrul unei conferințe de presă la Palatul Cotroceni.

Klaus Iohannis: ”Republica Moldova merită acest sprijin și trebuie să rămână de partea noastră”

Totodată, președintele Klaus Iohannis a subliniat că este interesul ”evident și clar” al României de sprijini Republica Moldova.

”Este evident și clar interesul nostru pentru a sprijini Republica Moldova. Acest interes este unul comun și așa cum a spus deja domnul cancelar este nu doar un interes declarat, este un interes profund.

După-amiază vom avea o întâlnire trilaterală pentru a putea aprofunda aceste chestiuni și pentru a putea vedea ce putem face mai mult decât am făcut până acum.

România sprijină de mult timp Republica Moldova și vom continua acest sprijin. Este vorba despre sprijin în zona energiei, de sprijin pentru reformă, e vorba despre sprijin bugetar și multe alte lucruri pe care putem să le facem pentru cetățenii Republicii Moldova, dar și pentru instituțiile democratice care au nevoie de sprijin pentru a pune în practică reformele antamate”, a explicat Iohannis.

România sprijină integrarea Republicii Moldova în UE. ”Aceste lucruri le facem noi pentru că așa este corect”

”Un sprijin important a fost obținut prin crearea platformei comune, formată de Germania, România și Franța care s-a întâlnit deja de trei ori și a generat un ajutor substanțial pentru Republica Moldova. Acest lucru va continua.

Sprijinul pentru Republica Moldova în sensul de a-i pregăti pentru integrarea în UE va continua. Aceste lucruri le facem noi pentru că așa este corect.

Credem că Republica Moldova merită acest sprijin și trebuie să rămână de partea noastră, a Europei.

Pe de altă, situația Republicii Moldova este mult complicată de atacurile hibride din partea Rusiei. Este o complicație majoră, numărul mare de refugiați care au ajuns în Republica Moldova și impactul războiului din Ucraina asupra economiei moldovenești.

Toate acestea sunt preocupări importante. Sprijinul nostru va fi disponibil permanent și a atât timp cât este nevoie”, a concluzionat Klaus Iohannis.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE