Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Republica Moldova naționalizează aeroportul din Chișinău, administrat până acum de companii controlate de Ilan Șor

Republica Moldova a naționalizat aeroportul internațional Chișinău, singurul de acest fel din țară. Anunțul a fost făcut chiar de șeful statului, Maia Sandu. Preluarea aeroportului de către stat vine pe fondul acțiunilor de deztabilizare din exterior a situțației politice din Republica Moldova.

De aproape 10 ani aeroportul era administrat de companii controlate de miliardarul cercetat penal Ilan Șor, care a fugit din țară. Acesta este liderul partidului pro-rus, care organizează manifestații antiguvernamentale la Chișinău și urmărește înlocuirea actualei conduceri proeuropene.

Maia Sandu a menționat că, în anul 2013, în urma unei “tranzacții mincinoase” aeroportul internațional Chișinău a fost dat în concesiune pentru o perioadă de 49 de ani.

”Aeroportul nu este un simplu bun al statului. Aeroportul trebuie să devină un nod regional care asigură infrastructura necesară pentru ca Moldova să se conecteze mai mult la spațiul economic european. Iar instituțiile justiției trebuie să se asigure că toate persoanele implicate în acest furt sunt pedepsite conform legii. Sunt convinsă că în următorii ani vom reuși să construim li o justiție europeană, și o infrastructură europeană. Acesta este drumul pe care l-am ales cu toții împreună.”, a declarat Maia Sandu, președintele Republicii Moldova.

Decizia, în contextul tentativelor de destabilizare a Republicii Moldova

Potrivit analiștilor de la Chișinău, controlul statului asupra singurului aeroport internațional din țară este esențial în condițiile în care Rusia încearcă deturnarea cursului european al țării, dar și aducerea la putere a partidelor proruse. În acest context, Uniunea Europeană a anunțat o nouă misiune de sprijin a Republicii Moldova pentru a contracara “activitățile destabilizatoare” ale Rusiei. Echipa de consilieri europeni își va începe activitatea la Chișinău în luna mai.

”În prezent, pregătim o nouă misiune în Republica Moldova pentru a consolida capacitatea țării de a contracara amenințările hibride. (Musca) Nu trebuie să alergăm în urma crizei, ci să prevenim apariția crizei. (Musca) Este corect să spunem că răspunsul nostru la războiul din Ucraina, în particular, a schimbat modul în care noi, în Europa, privim propria agendă de securitate și apărare. (Musca) Pot să spun că hotărârea noastră și acțiunile noastre i-au surprins pe mulți. Nu am lăsat Rusia să ne divizeze.”, a declarat Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate

Republica Modova negociază cu UE și un ajutor de 40 milioane de euro pentru întărirea capcităților de apărare ale armatei naționale.

Anterior, Statele Unite ale Americii au avertizat că grupuri apropiate structurilor de securitate ale Federației Ruse vor încerca să organizeze la Chișinău manifestații violente și vor încerca să ocupe principalele clădiri administrative ale statului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE