Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Oficiali americani: Avionul care îl transporta pe Prigojin s-ar fi prăbușit ca urmare a unei explozii la bord

Oficialii americani din domeniul serviciilor de informații iau în considerare posibilitatea ca avionul care se crede că îl transporta pe șeful Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, să se fi prăbușit după o explozie la bord. Informațiile au fost transmise de trei oficiali americani familiarizați cu evaluarea preliminară, care au vorbit sub protecția anonimatului cu jurnaliști de la publicația The Washington Post.

Până în prezent, nu există niciun indiciu că avionul a fost doborât de o rachetă, potrivit celor trei oficiali americani. O explozie a fost detectată de-a lungul traiectoriei avionului, dar nu există semne de lansare a unei rachete, au declarat doi dintre cei trei oficiali.

Amintim că Evgheni Prigojin s-a aflat la originea unei rebeliuni în iunie împotriva Statului Major rus şi a ministrului Apărării, Serghei Şoigu, condusă de oamenii săi care au capturat pentru scurt timp obiective militare din sudul Rusiei înainte de a se îndrepta spre Moscova.

În Ucraina, el s-a remarcat în timpul bătăliei îndelungate şi sângeroase pentru oraşul Bahmut, est, unde oamenii săi, recrutaţi în special din închisorile ruseşti, au capturat oraşul, în luna mai, cu preţul unor pierderi grele.

În timpul acestei bătălii, conflictul cu înalţi oficiali militari ruşi a escaladat, Prigojin acuzându-i de incompetenţă şi de faptul că nu i-au livrat suficientă muniţie.

Grupul de mercenari Wagner este de asemenea prezent în mai multe ţări africane, între care Republica Centrafricană, Mali sau Libia.

În iulie, Vladimir Putin a afirmat că le-a propus luptătorilor Wagner să treacă sub comanda unei alte persoane din armată, dar liderul lor Prigojin a refuzat oferta.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE