Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Oamenii și-au redus consumul pentru a avea facturi mai mici la gaze. Ministrul Energiei dă asigurări că România nu va avea probleme

Reducerea consumului de gaze cu 15% din Uniunea Europeană, programată să se aplice din această lună și până martie 2023, nu ar fi necesară în România.

În cadrul ultimei ședințe a Executivului, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a explicat că nu sunt motive pentru aplicarea măsurii și nu este obligatorie în acest moment.

„ De la voluntar la obligatoriu se va trece în condițiile în care Comisia Europeană va lua o decizie de a ridica nivelul de stare de alertă la nivel european dacă trei state membre solicită acest lucru Comisiei Europene. Deci nu vorbim de o reducere cu 15%. Nu vedem în acest moment motive pentru a reduce cu 15%.

Gradul de umplere al depozitelor noastre a depășit 59%, suntem la 59,48%, respectiv un miliard 823 de milioane de metri cubi de gaze naturale. În același regulament se spune că există niște grade de flexibilitate, adică dacă se depășesc țintele intermediare, ținta noastră intermediară la 1 august era de 46%, diferența se scade dintr-o posibilă reducere. Se scade, de asemenea, dintr-o posibilă reducere, cantitatea de gaze naturale aferente clienților neenergetici la nivelul anului 2021. Nu vedem în acest moment de ce ar trebui să avem o reducere, fiind vorba de o reducere voluntară.”, a spus Virgil Popescu.

Ce spun specialiștii despre reducerea gazelor

Otilia Nuţu,analist de politici publice în energie la Expert Forum, spune că statele care vor reduce consumul de gaze vor face acest lucru cu sacrificii.

„Fiecare stat membru trebuie să prezinte Comisiei un plan în septembrie prin care arată cum se reduce acest consum de energie cu pana la 15%. Foarte multe state vor solicita excepții, în timp ce aceia care vor reduce consumul vor face asta cu sacrificii destul de mari, în special în zona de consum industrial. În prima jumătate a anului consumul de gaz a scazut cu 13% față de aceeași perioadă a anului trecut. Și asta pentru că prețurile foarte mari pentru gaz au redus destul de mult consumul industrial.

Cu siguranță nu se va adopta o măsură de tipul raționalizare brutală printr-o reglementare a consumului casnic. Ceea ce vom vedea este că în condițiile plafonării și compensării, consumul de gaze se reduce și asta pentru că prețurile sunt oricum mai mari pentru gaz. Oamenii când văd facturile mai mari, încearcă să-și reducă acel consum de energie. (...) oamenii nu-și vor mai putea permite să plătească facturi atât de mari, așa că atunci vor trăi la temperaturi ceva mai mici, deci vor sta în frig pentru că nu-și vor mai putea permite prețul energiei.”, a declarat Otilia Nuțu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE