Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reducerea consumului de gaze cu 15%. Regulamentul urmează să fie publicat în Jurnalul Oficial

Consiliul Uniunii Europene a anunțat că măsura reducerii consumului de gaz va fi publicată în Jurnalul Oficial la începutul acestei săptămâni și va intra în vigoare a doua zi după apariție.

Țările membre ale Uniunii Europene au convenit, la final de iulie, prin intermediul miniștrilor energiei, asupra reducerii consumului de gaz, cu 15%, între august 2022 și martie 2023.

Măsura va intra în vigoare la începutul săptămânii

Între timp, vineri mai exact, președinția cehă a Consiliului Uniunii Europene a anunțat că o astfel de măsură va intra în vigoare la începutul acestei săptămâni.

Mai exact, textul aferent acestei măsuri trebuie publicat în Jurnalul Oficial al UE, iar măsura va intra în vigoare o zi mai târziu. Așadar, apariția textului astăzi ar face ca măsura să intre în vigoare, efectiv, mâine.

România va avea stocurile necesare

Cât despre România, oficialii ne-au dat asigurări că vom avea stocurile necesare la venirea iernii.

La ultima ședință de Guvern, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a spus că la acest moment nu sunt motive pentru a aplica o astfel de reducere, cu atât mai mult cu cât aceasta este o măsură voluntară, potrivit regulamentului european.

Iar, potrivit ministrului, în România, gradul de umplere al depozitelor ar fi de peste 59%, respectiv 1.823 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE