Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Efectele cutremurului din Turcia. Oamenii se confruntă cu reacții severe de stres și suferință din cauza pierderilor

Cutremurul devastator din Turcia și Siria,  pe lângă distrugerile masive și peste 50 de mii de morți, a lăsat în urmă mii de oameni afectați de panică și frică patologică. Medicii vorbesc despre afecțiuni severe care vor fi cu greu depășite.   

Nopțile s-au transformat în adevărate perioade de chin, nu de odihnă. Din cauza stresului, supraviețuitorii dezastrului nu mai pot să doarmă sau să petreacă timpul în casă. Chiar și munții de lângă vechiul oraș Antakya, au devenit obiect de teamă profundă pentru unii locuitori.

”Nu mai pot să dorm. Mă culc la 3 dimineața și mă trezesc la 5 sau 6 dimineața, nu mai târziu. Și fiul meu, care a fost în Antalya și acum s-a întors pentru o săptămână ca să mă vadă, se trezește de câteva ori pe noapte țipând din cauza cutremurului,” a declarat un bărbat.

Oamenii au simptome post-traumatice

Un psihiatru voluntar încearcă să ajute oameni să depășească aceste suferințe. Străbate zilnic regiunea devastată. Are cu el o cutie plină cu pastile și un carnețel pentru a nota emoțiile și trăirile oamenilor.

”Cele mai frecvente trei tulburări psihice cu care ne confruntăm sunt reacțiile severe de stres și de suferință legate de pierderi. De asemenea, la unii pacienți reapar boli psihiatrice mai vechi, reactivate de cutremur,” a spus Eralp Türk , medic psihiatru.

Seismul a lăsat fără adăpost și multe tinere mămici care au născut cu câteva zile înainte de dezastru. Acum acestea sunt măcinate de frică pentru copiii lor.

”A fost cutremur, iar uneori se mai simt vibrații. Evident că ne este frică. Nu este vorba de mine, ci de copilul meu, suntem îngrijorați,” a declarat un locuitor.

Medicii mai spun că majoritatea oamenilor care și-au pierdut casele prezintă simptome post-traumatice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE