Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Super Liga Europei a primit undă verde de la Curtea Europeană

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis astăzi că FIFA și UEFA au comis ilegalități când au blocat înfințarea Super Ligii Europene propusă de 12 cluburi de fotbal.

UEFA nu deține monopolul pentru organizarea competițiilor europene de fotbal. Aceasta este decizia de astăzi a Curții Europene de Justiție, după un proces deschis de European Superleague Company, sprijinită de Real Madrid, Barcelona și Juventus.

Mai multe cluburi și-au anunțat intenția, în aprilie 2021, de a înființa o superligă europeană de fotbal care să se desfășoare în paralel cu UEFA Champions League.

Motivul înfințării acestei superligi este că mai multe cluburi bune din Europa ar fi jucat mai des unul împotriva celuilalt și ar fi câștigat mai mulți bani.

Opoziția vehementă a fanilor a făcut ca proiectul să fie înghețat, după ce 9 dintre cele 12 cluburi și-au anunțat retragerea. Singurele care au sprijinit în continuare proiectul Super Ligii Europene sunt Real Madrid, Barcelona și Juventus.

Marea Cameră de 15 judecători a Curții de Justiție a constatat că FIFA și UEFA „abuzează de o poziție dominantă” în încercarea de a stabili condițiile prin care potențialii organizatori de turnee pot accesa piața.

Orice astfel de putere de control asupra cluburilor de fotbal trebuie să fie supusă unor criterii „transparente, obiective, nediscriminatorii și proporționale”, a declarant instanța.

Curtea de justiție a mai spus că motivul principal supunerii acestor criterii este de a evita conflictele de interese din partea organelor de conducere a sportului.

Unul dintre avocații UEFA a susținut la începutul procesului că în cazul Super Ligii ar trebui să se aplice o scutire de la regulile de competiție ale fotbalului. Instanța a constant că organzarea competițiilor între cluburi și exploatarea mass-media erau „destul de evident, activității economice".

 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE