Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O navă de marfă care pierde combustibil în apropiere de Gibraltar provoacă îngrijorări legate de mediu

Locuitorii din Gibraltar se tem de o catastrofă ecologică, după ce dintr-o navă eșuată în largul coastelor sale s-a scurs păcură grea.

Autoritatea portuară a declarat că o cantitate mică de petrol a scăpat din perimetrul unui baraj amplasat pentru a limita orice scurgere. O a doua barieră este planificată să fie desfășurată pentru a preveni alte pagube, potrivit Euronews.

Păcură grea, motorină și ulei de lubrifiere

Petrolul este colectat de două nave ale Autorității portuare din Gibraltar și ale Salvării maritime spaniole. Scafandrii trimiși la navă au sigilat deja două orificii de aerisire din rezervoarele de combustibil, despre care se crede că ar fi sursa scurgerii.

Potrivit presei spaniole, nava avea depozitate 215 tone de păcură grea, 250 de tone de motorină și 27 de tone de ulei de lubrifiere.

Extracția durează aproximativ 50 de ore

Extracția urmează să dureze aproximativ 50 de ore. Însă rezidenții sunt îngrijorați că acest proces este prea lent pentru a preveni daunele suplimentare.

„Cincizeci de ore înseamnă aproape trei zile. Cu vântul care bate, dacă se va produce o scurgere de petrol, vom avea o scurgere de-a lungul întregii coaste”, a declarat Antonio Muñoz, purtător de cuvânt al unei confederații spaniolă de grupuri ecologice.

Toate operațiunile din portul Gibraltar sunt în prezent suspendate. Impactul complet al deversării asupra mediului nu este clar deocamdată.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE