Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O librărie din Ungaria, amendată cu peste 30.000 de euro pentru că a expus un roman grafic LGBTQ în secțiunea pentru copii

Guvernul de dreapta din Ungaria a amendat o librărie cu aproape 32.000 de euro (12.000.000 de forinți) pentru că a expus romanul grafic pentru tineri adulți "Heartstopper" în secțiunea pentru copii a magazinului, scrie euronews.com.

Lanțul de librării Lira Kiskereskedelmi Kft a intrat în vizorul guvernului pentru că a încălcat o lege adoptată în 2021 care interzice publicitatea sau distribuirea de materiale care "promovează sau prezintă homosexualitatea".

Biroul guvernului regional din Budapesta a precizat într-un comunicat de presă că "ancheta a stabilit că acele cărți prezintă homosexualitatea, însă acestea au fost expuse printre cărțile pentru copii, clasificate ca literatură pentru tineret, și nu au fost distribuite în ambalaje sigilate".

"Din cauza încălcării legii, biroul guvernamental a impus o amendă de 12.000.000 de forinți pentru protecția consumatorilor și a obligat compania să asigure o distribuție legală", adaugă comunicatul. Autoritățile spun că acțiunea legală împotriva librăriei a fost luată pentru "a proteja copiii".

Împachetarea în plastic a cărților LGBTQ

Cu puțin timp înainte ca această amendă să fie aplicată librăriei din Budapesta, Libri, cel mai mare librărie din Ungaria, a decis să înceapă să împacheteze cu plastic toate cărțile care conțin personaje LGBTQ, astfel încât clienții să nu le poată deschide în librării, în conformitate cu legea recentă.

Atât Libri, cât și Lira au fost amendate în trecut pentru că nu au respectat legea din 2021 privind "protecția copiilor".

În 2021, Lira a trebuit să plătească 667 de euro (250.000 de forinți) pentru că a expus o carte americană pentru copii al cărei personaj principal avea ca părinți doi tați. La începutul acestui an, Libra a fost amendată cu aproximativ 2.670 de euro (1 milion de forinți) pentru "afișarea necorespunzătoare" a cărților.

Ce este "legea privind protecția copilului"

"Legea privind protecția copilului", care a fost adoptată cu un scor zdrobitor de 157 de voturi pentru și un vot împotrivă, a stârnit critici acerbe în Ungaria și în Uniunea Europeană.

Legea interzice, în linii mari, conținutul care "promovează sau prezintă minorilor o divergență față de identitatea de sine corespunzătoare sexului la naștere, schimbarea sexului sau homosexualitatea".

În aprilie, parlamentul ungar a aprobat o lege care ar face posibilă denunțarea familiilor care contravin "rolului recunoscut constituțional al căsătoriei și al familiei". Criticii legii spun că aceasta vizează în mod nedrept cuplurile de același sex și familiile acestora.

Legea a fost ulterior respinsă prin veto de către președintele Katalin Novak, dar veto-ul ei poate fi încă anulat de către legislatori.

De la preluarea mandatului, în urmă cu mai bine de zece ani, premierul ungar Viktor Orbán a declanșat o campanie împotriva comunității LGBTQ. În aprilie, Germania și Franța s-au alăturat unei acțiuni în justiție inițiate de Comisia Europeană împotriva Ungariei și a modului în care această țară tratează comunitatea LGBTQ și libertatea presei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE