Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Explozie puternică în Marsilia. Șase persoane au murit și două sunt încă date dispărute

O clădire rezidențială s-a prăbușit în Marsilia, după o explozie. Șase oameni au murit, iar alte două persoane care locuiau în imobil sunt căutate de echipele de salvare. Autoritățile au deschis o anchetă. Din primele informații, incendiul ar fi fost provocat de o scurgere de gaze.

11/04/2023 , 08:47

Șase morți și doi oameni dispăruți

Pompierii au continuat căutările peste noapte în speranța de a găsi supraviețuitori, după aproape 48 de ore de la prăbușirea unei clădiri din Marsilia.

Numărul morților a ajuns la șase, iar două persoane sunt în continuare date dispărute, potrivit Euronews.

"Continuăm să curățăm și să căutăm în speranța de a găsi victime. Asta este, căutăm în continuare, încă mai avem speranțe", a declarat șeful operațiunii de salvare.

10/04/2023 , 15:28

Patru persoane au murit în explozie

Patru morți au fost scoși de sub dărâmături, după ce un imobil din centrul vechi al orașului francez Marsilia s-a prăbușit. Alte patru persoane care locuiau în clădire sunt căutate, la mai bine de 24 de ore de la producerea accidentului. Martorii spun că au auzit o explozie puternică, apoi au văzut blocul care s-a prăbușit și a luat foc. Explozia ar fi putut fi provocată de scurgeri la rețeaua de gaze, potrivit anchetatorilor.

Peste 100 de pompieri s-au luptat să stingă focul, încercând să protejeze și eventualele victime prinse sub dărâmături. Imobilul se afla pe o stradă îngustă din centrul vechi al portului Marsilia, cel de-al doilea mare oraș din Franța, după Paris.

Alte două clădiri din vecinătate au fost afectate, iar una s-a prăbușit ulterior. Nu au existat însă răniți. Locuitorii au fost evacuați, iar străzile din apropiere au fost închise.

Zgomotul produs de explozie a răsunat în tot orașul, la miezul nopții. ”Am auzit o explozie la 12 și jumătate, la ora unu noaptea trecută, o explozie foarte puternică care ne-a speriat... Ne-am uitat pe fereastră la ce s-a întâmplat și am văzut fum și pietre și oameni care fugeau.”, a povestit un rezident.

Ministrul de interne a mers la fața locului, iar președintele Macron a transmis și el un mesaj de solidaritate.

”Ceea ce pot să vă spun, împreună cu domnul primar, este că noi credem că sunt între patru și 10 persoane, aproximativ 10 persoane sub dărâmături. Incendiul este încă în desfășurare în timp ce vorbim. Este foarte dificil de accesat, deoarece molozul a acoperit aproape tot acest incendiu și, bineînțeles, molozul trebuie mai întâi să fie îndepărtat în siguranță pentru ca pompierii să poată interveni. Nici nu putem interveni într-un mod extrem de convențional, deoarece dacă ar fi să existe supraviețuitori, evident că apa sau spuma folosită de pompieri ar putea să îi împiedice să supraviețuiască.”, a spus ministrul de Interne, Gerard Darmanin

10/04/2023 , 07:26

Cel puțin doi oameni au murit

Cel puțin doi oameni au murit în urma exploziei, potrivit pompierilor.

"Având în vedere dificultăţile deosebite de intervenţie, extragerea (n.red. trupurilor de la locul exploziei) va dura", au precizat pompierii într-un scurt comunicat, potrivit Agerpres.

"Autoritatea judiciară poate proceda apoi la identificarea" acestor victime, a continuat textul.

Această descoperire intervine la peste 24 de ore după explozia care a aruncat în aer o clădire cu patru etaje la Marsilia.

Procurorul din Marsilia indicase duminică mai devreme că serviciile de salvare caută în continuare opt persoane presupuse dispărute în dărâmături.

"În această noapte, întristarea şi durerea sunt mari", a reacţionat la rândul său într-un comunicat primarul oraşului Marsilia, Benoît Payan.

"Continuăm să facem totul pentru a duce la bun sfârşit operaţiunile de salvare. Toate serviciile primăriei oraşului, însoţite de serviciile statului, sunt chiar în acest moment pe deplin angajate pentru a continua căutările", a transmis el.

09/04/2023 , 20:02

Opt persoane, date dispărute în urma prăbușirii unei clădiri din Marsilia. Incendiul împiedică operațiunea de salvare

Peste 100 de pompieri au intervenit pentru a stinge flăcările care s-au extins sub dărâmăturile clădirii prăbușite în Marsilia. Autoritățile cred că opt persoane ar fi prinse în imobilul distrus din cauza unei explozii.

"Nu putem interveni ca în mod normal", a declarat ministrul francez de Interne, Gerald Darmanin, potrivit Euronews.com.

Darmanin a precizat că încă există flăcări sub dărâmături, motiv pentru care apa și spuma folosite de pompieri ar putea pune în pericol viața victimelor.

Autoritățile au precizat că au demarat o anchetă pentru a stabili dacă explozia s-a produs din cauza unei acumulări de gaze.

Președintele francez Emmanuel Macron a transmis că este alături de persoanele afectate din cauza acestui incident.

Autoritățile franceze au stabilit că cel puțin patru persoane locuiau în clădirea care a fost distrusă. Deocamdată, salvatorii nu știu dacă cineva a murit și ce a provocat explozia.

Gerald Darmanin a ajuns la fața locului și a făcut declarații, la aproape 11 ore după ce o clădire s-a prăbușit în noaptea de Paște. Peste 100 de pompieri au intervenit pentru a stinge un incendiu produs odată cu deflagrația.

Ministrul francez de Interne a mai precizat că alte 30 de clădiri din zonă au fost evacuate.

Știrea inițială:

Cel puțin cinci persoane au fost rănite grav, după ce o clădire cu patru etaje s-a prăbușit în centrul Marsiliei, al doilea oraș ca mărime din Franța. Autoritățile au avertizat că este posibil să fie descoperite mai multe victime sub dărâmături, relatează agenția AFP, citată de Agerpres.

Clădirea s-a prăbușit, cel mai probabil, din cauza unei explozii, după cum a precizat prefectul regiunii. De asemenea, anchetatorii iau în calcul posibilitatea unei acumulări de gaze.

”Există suspiciuni puternice că o explozie a provocat prăbuşirea, dar trebuie să fim foarte atenţi la cauze în această etapă", a afirmat Christophe Mirmand, prefectul regiunii Provence-Alpes-Côte d’Azur, din sudul Franţei, potrivit sursei citate.

Explozia s-a produs la ora locală 00:40 (1:40, ora României).

”Totul s-a cutremurat, am văzut oameni alergând şi era fum peste tot, clădirea a căzut înspre stradă", a declarat Aziz.

Bărbatul a afirmat că deține un magazin alimentar ce funcționa pe timp de noapte pe strada unde clădirea s-a prăbușit.

Primarul oraşului Marseille, Benoît Payan, a afirmat că operaţiunile de salvare sunt complicate din cauza unui incendiu produs sub dărâmături care "împiedică trimiterea câinilor şi a echipelor specializate în căutarea eventualelor victime care s-ar afla sub dărâmături”.

Oficialii iau în calcul posibilitatea ca numărul victimelor să crească. Salvatorii continuă operațiunea de căutare în zonă, unde au fost mobilizate forțe semnificative.

Zona din jurul clădirii care s-a prăbușit este în continuare izolată, iar accesul pe mai multe străzi a fost restricționat.

Membri ai Batalionului Naval de Pompieri din Marsilia nu au reuşit încă să facă o estimare a numărului de persoane care s-ar fi aflat în clădirea prăbușită.

"Avem o sută de oameni la sol, prioritatea este evident să stingem focul şi să curăţăm molozul pentru a găsi oameni care ar putea fi prinşi sub dărâmături", a declarat un reprezentant al batalionului.

Alte clădiri de pe stradă au fost evacuate ca măsură de siguranţă în acest weekend prelungit de Paşte, iar locatarii au fost găzduiţi în regim de urgenţă la o şcoală, a anunţat prefectul.

A fost deschisă deja o anchetă pentru a stabili cauzele producerii incidentului.

În noiembrie 2018, opt persoane au murit în prăbuşirea a două clădiri dintr-un alt cartier din Marsilia. Aceste clădiri se aflau într-o stare gravă de insecuritate, într-un oraş în care 40.000 de oameni locuiesc în mahalale, potrivit ONG-urilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE