Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O anchetă UE a descoperit o "rusificare" agresivă în teritoriile din Ucraina ocupată

În cadrul unei investigații extinse care s-a întins pe parcursul mai multor luni, Rețeaua de jurnalism de investigație a Uniunii Europene (EBU) a constatat că milioane de persoane care trăiesc în localitățile ocupate, inclusiv în Donețk, Luhansk și în părți din Herson și Zaporojie, nu au acces la servicii de bază, cum ar fi pensiile și asistența medicală, și nu pot circula liber decât dacă își iau cetățenia rusă și jură credință Rusiei.

Ucrainenii sunt obligați să dobândească cetățenia rusă

Locuitorii le-au spus jurnaliștilor că autoritățile ruse au amenințat că vor lua copiii de la părinții care nu au pașapoarte rusești. Noua legislație semnată de președintele rus Vladimir Putin în aprilie prevede că rezidenții care nu au dobândit cetățenia până în iulie 2024 vor fi considerați "străini sau apatrizi" și vor fi supuși deportării.

În raportul jurnaliștilor se spune că, în locurile în care se aplică regulile Moscovei, încălcarea acestora poate îngreuna supraviețuirea, dar aderarea la ele ar putea însemna urmărirea penală pentru colaborare din partea statului ucrainean.

Potrivit investigației EBU, mărturiile civililor și ale experților relevă cazuri de tortură, constrângere, deportare, ștergere culturală și îndoctrinare militară, care contravin dreptului internațional și, în unele cazuri, se ridică la posibile crime de război. Persoanele intervievate au vorbit despre o propagandă pro-rusă necruțătoare.

''Sarcina rușilor a fost de a elimina existența statului ucrainean aici, în regiunea Herson'', a declarat Alexander Samoilenko, șeful Consiliului Regional Kherson.

''Și de a sugera că locuitorii din 'Novorossija', sau 'micii ruși', cum îi numeau ei, au trăit și trăiesc aici. Și că oamenii care locuiesc aici nu au nimic de-a face cu statul ucrainean și cu cultura ucraineană și așa mai departe''.

Educația, influențată de Rusia

Raportul a constatat că Moscova influențează tânăra generație prin intermediul programelor de învățământ. Lecțiile școlare sunt predate în limba rusă, iar istoria din perspectiva rusă. Manualele ucrainene sunt interzise.

Agnes Callamard, secretarul general al Amnesty International, a declarat că sistemul educațional urmărește să șteargă identitatea ucraineană a copiilor.

''Practic, manualul școlar este un instrument de propagandă. Le refuză copiilor ucraineni accesul la propria lor cultură și la propria lor istorie. Și încearcă să îi transforme pe acești copii în cetățeanul model pe care Rusia vrea să îl facă'', a spus ea.

Așa-numitele eforturi de rusificare în estul Ucrainei s-au accelerat de la invazia militară de anul trecut. Istoricii ucraineni au declarat că Kremlinul a făcut tot posibilul pentru a câștiga inimile și mințile populațiilor locale.

Acesta a preluat controlul asupra mass-media și a montat panouri publicitare cu imagini ale țarilor și comandanților ruși în spațiile publice.

Rețeaua de jurnalism de investigație EBU, bazându-se pe competențele jurnaliștilor de la DR, LRT, ORF, RSI, RTVE și UA:PBC, membri EBU, a realizat peste 20 de interviuri cu experți, martori și victime ale torturii pentru a expune aceste aspecte.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE