Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O alpinistă din Nepal a devenit cea mai rapidă femeie care escaladează Everestul. Phunjo Lama a ajuns în vârf în mai puțin de 15 ore

Phunjo Lama, alpinistă nepaleză, a devenit cea mai rapidă femeie care escaladează Everestul - cu un timp record de 14 ore şi 31 de minute, potrivit The Independent.

Phunjo Lama, o alpinistă din Nepal, a devenit cea mai rapidă femeie care escaladează Everestul

Phunjo Lama e o alpinistă dintr-un sat îndepărtat numit Chhokangparo, Valea Tsum din regiunea Manaslu.

Dar mai ușor de ținut minte este că iubește alpinismul și iubește să stabilească recorduri mondiale. În 2018, ea devenea cea mai rapidă femeie care a escaladat Vârful Himalaya - 39 de ore și 6 minute.

Iar acum, Lama are o nouă performanță la înălțime.

Tânăra a început urcarea din tabăra de bază la ora 15:52 miercuri, iar următoarea zi, joi, la 06:23, ora locală, a stabilit recordul feminin pentru cea mai rapidă ascensiune a Everestului.

„A escaladat Everestul în 14 ore și 31 de minute”, a declarat Khim Lal Gautam, un oficial înalt al Biroului de monitorizare a expedițiilor din tabăra de bază Everest, potrivit The Himalayan Times. Vârful Everest este considerat cel mai înalt punct de pe Pământ, cu o altitudine de 8848 metri deasupra nivelului mării.

Alpinista în vârstă de 30 ani a urcat pe Everest cu ocazia unui festival important dedicat celebrării naşterii lui Buddha (Buddha Jayanti) și a pledat pentru pacea mondială. Și nu numai.

„Prin alpinism, vreau să promovez puterea femeilor în Nepal, să inspir alte tinere să-și urmărească visurile și să le arăt că orice este posibil”, a spus ea, iar „în viitor, să devin mentor pentru alte tinere care doresc să devină alpiniste”, a mai adăugat Phunjo Lama.

  • Phunjo Lama - în 2018

În 2023, 18 oameni au murit pe Everest. De curând, și un român

În 2023, peste 600 de alpinişti au ajuns pe vârful Everest, însă s-a înregistrat și un număr record de 18 decese.

De curând, și un alpinist român a murit pe Everest, potrivit unui reprezentant al companiei care a organizat expediția. Este vorba de Gabriel Viorel Țabără, un sportiv care se afla pe munte de mai bine de două luni. Se pare că încerca să escaladeze Vârful Lhotse, al patrulea cel mai înalt din lume.

„Gabriel și ghidul său Sherpa au avut o zi normală și s-au dus în corturile lor, așa cum fac de obicei alpiniștii. Dar Gabriel nu s-a mai trezit”, a declarat Mohan Lamsal, proprietarul companiei, pentru Everest Chronicle.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE