Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Maria Dănilă, prima alpinistă din România care a cucerit vârful Annapurna din Himalaya: "Toată noaptea trebuie să mergi"

Performanță în premieră pentru o alpinistă din România. Maria Dănilă a reușit să cucerească vârful Annapurna din Himalaya.

Sportiva de 35 de ani a povestit că ultima parte a ascensiunii vârfului de peste 8.000 de metri s-a desfășurat în condiții extrem de dificile. Ultima etapă a urcării a durat nu mai puțin de 17 ore, însă motivația și antrenamentele au ajutat-o pe Maria Dănilă să atingă vârful.

Alpinista româncă a făcut parte dintr-o echipă nepaleză şi a urcat însoţită de şerpaş. Pentru a ajunge pe vârf ea a folosit oxigen suplimentar. Expediția din Himalaya a durat șase săptămâni, iar după această performanță, alpinista se pregătește acum să cucerească Everestul.

Maria Dănilă, alpinistă: "A fost greu, dar foarte frumos. Ai multe momente în care te întrebi de ce ești acolo. Când ești în perioada de aclimatizare nu te simți extraordinar. Efortul din ziua vârfului a fost mare: mergi toată noaptea, nu dormi deloc, nu bei foarte multă apă, nu ai multe la tine. M-am simțit deshidratată. Am mâncat doar niște batoane în ziua vârfului. În mod normal nu e bine să mănânci zăpadă de pe traseu, pentru că nu te hidratează, nu te ajută. Mai mult îți face rău.

E mai bine să mergi constant, decât să mergi repede și să faci pause, pentru că îți e mai frig. Nu te poți odihni în sensul real al cuvântului. Adică nu poți să dormi. Toată noaptea trebuie să mergi. Te oprești din când în când să mai bei apă sau să mănânci un baton."

Cea mai bună pregătire e mersul pe munte

Maria Dănilă, alpinistă: "La începutul expediției, condițiile nu au fost deloc bune. Ningea în fiecare după-amiază. Riscul de avalanșă creștea. La tabăra doi am avut avalanșe, dar nu ne-au surprins.

Nu au lipsit pericolele, dar am o filosofie: dacă e să ți se întâmple, se întâmplă oriunde.

Nu pot să zic că m-am pregătit în mod special pentru această expediție, pentru că eu în general mă antrenez. Cea mai bună pregătire e mersul pe munte, cu diverse diferențe de nivel, să faci cardio."

Maria Dănilă spune că momentul în care a decis să cucerească Everestul a fost în octombrie 2006, când a urcat pentru prima dată pe vârful Omu. Ulterior a aflat și de Seven Summits, cele mai înalte șapte vârfuri de pe cele șapte continente, un circuit pe care vrea să îl încheie într-o zi.

Cât a costat-o expediția

În viața de zi cu zi, Dănilă lucrează în IT și și-a finanțat singură expediția care a costat în jur de 20.000 de dolari. A durat cam un an să îi strângă pe toți.

Maria Dănilă, alpinistă: "La mine a început la nivel de hobby. Dacă aș lucra în alt domeniu cred că nu aș reuși să îmi finanțez expediția. Și cei de la muncă sunt înțelegători cu concediul. Dincolo de bani, este vorba și de o perioadă de șase săptămâni de concediu."

Maria spune că expediția pe Everest ar costa-o de două ori mai mult, peste 45.000 de euro.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE