Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Primul alpinist fără picioare care a cucerit Everestul

Publicat de: Euronews

Un bărbat din Nepal este primul alpinist cu ambele picioare amputate care a escaladat muntele Everest. Hari Budha Magar este un fost soldat Gurkha, înrolat în armata britanică. În 2010, în timp ce se afla în Aflganistan, el a călcat pe o mină. A fost grav rănit și ambele picioare i-au fost amputate.

Hari Budha Magar a urcat pe Everest înfruntând condiții meteo extreme. De câteva ori, el a rămas fără oxigen și a mers mai departe ajutat de alți alpiniști.

”Cum m-am simțit când am stat deasupra lumii? A fost minunat, dar am avut parte de o furtună de zăpadă și nu am putut sta prea mult. Nu m-am putut bucura de priveliște,” a spus Hari Budha Magar.

Everestul, escaladat de 11 mii de oameni

După ce a reușit această performanță, alpinistul a fost primit în Nepal ca un adevărat erou. Hari Budha Magar, care locuiește acum în Marea Britanie, spune că va milita în continuare pentru drepturile persoanelor cu dizabilități.

”Pentru tot restul vieții, principalul meu obiectiv va fi să muncesc pentru a sensibiliza opinia publică în ceea ce privește persoanele cu dizabilități. Fiecare dintre noi are propriile slăbiciuni și dizabilități. Dar ar trebui să ne focusăm pe puterea noastră, nu pe slăbiciuni. Doar așa vom ajunge la o viață mai bună,” a explicat Hari Budha Magar.

Până acum, Everestul a fost escaladat de 11 mii de oameni. Pe cel mai înalt munte din lume au urcat și alpiniști cu dizabilități locomotorii. În 2006 și în 2018, Everestul a fost cucerit de alpiniști cu un picior amputat. Iar în 2021, în premieră, un nevăzător a urcat pe Everest.  

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE