Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alpinistul român Alex Găvan, la 10 ani de la premiera himalayană pe vârful Shishapangma (8027 metri): Era un privilegiu pentru care aveam să lupt, la propriu, pe viaţă şi pe moarte

Alex Găvan a fost primul alpinist român care a urcat pe vârful Shishapangma, fără oxigen suplimentar, pe 30 aprilie 2013.

Alpinistul român își aduce aminte cu emoție de performanța sa din urmă cu 10 ani.

”Imagine dintr-un alt univers. Shishapangma - 8027m, Tibet, Himalaya. Reuşisem să ating vârful, dar eram complet gol pe dinăuntru. Nu mai simţeam absolut nimic. Poate că acesta era scopul şi, în acelaşi timp, întelesul trecerii mele dincolo de limită. Înţeles care pe moment îmi rămânea ascuns şi care, până nu ajungeam teafăr înapoi în tabăra de bază, avea oricum valoare nulă. Să mă golesc pe mine până în străfunduri ca să pot crea un spaţiu atât de alb încât să pot pune acolo absolut orice. Ceva ce nu se poate revela decât în urma unui parcurs iniţiatic şi transformator. Era un privilegiu pentru care, deşi nu eram conştient cu adevărat în momentul acela, aveam să lupt, la propriu, pe viaţă şi pe moarte. Iar asta pentru că trecerea liniei într-un mod autentic va avea întotdeauna o finalitate greu de întrevăzut. 30 aprilie 2013. Fără oxigen suplimentar. Premieră românească”, a fost mesajul lui Alex Găvan pe contul său de Facebook.

Alex Găvan a cucerit șapte vârfuri de peste 8000 m în Himalaya, fără oxigen suplimentar.

Makalu - 8481m, Prima ascensiune română, Gashebrum 1 - 8080m, Prima ascensiune a României, Shishapangma - 8027m, Prima ascensiune a României, Manaslu - 8153m, A doua ascensiune a României, Vârful Broad - 8047m, a doua ascensiune românească, Cho Oyu - 8201m, a doua ascensiune românească și Gasherbrum 2 - 8035m, A treia ascensiune a României.

Alpinistul a primit „Medalia de aur pentru meritul în sport” 2008 (Spania) și a primit de două ori titlul de „Sportivul român al anului” fiind premiat de Federația Română de Alpinism și Escaladă Sportivă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE