Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cucerirea Antarcticii, prin ochii unui alpinist român: „Efectiv, când îți scoteai mâna din mănușă, îți îngheța instantaneu”

Un alpinist român s-a întors triumfător acasă, dintr-o expediție la Polul Sud. Adrian Ahrițculesei a povestit, în exclusivitate pentru Euronews România, cum a cucerit Antarctica. Este primul român care a dus la bun sfârșit ”Circuitul celor șapte vulcani”, cei mai înalți de pe fiecare din cele șapte continente.

Adria a urcat pe cel mai înalt vulcan din Antarctica

Adrian are 39 de ani și tocmai a urcat pe cel mai înalt vulcan din Antarctica. După studiile la Facultatea de Educație Fizică și Sport din Timișoara, Adrian și-a dezvoltat abilitățile fizice pe terenul de fotbal, dar ambiția l-a dus mult mai departe: la Polul Sud, unde temperaturile au atins, zilele trecute, minus 35 de grade.

Adrian Ahrițculesei, alpinist: „A fost un drum lung, am avut de parcurs în prima zi aproximativ 25 km. La opt dimineața am pornit spre vârf și aproximativ după opt ore eram deja pe vârf, ne bucuram de reușită. Țin minte că îl rugasem pe colegul meu din Australia, Rob, să mai îmi facă o poză și mi-a răspuns: ”Îmi pare rău, prietene, mi-a înghețat mâna!”. Efectiv, când îți scoteai mâna din mănușă, îți îngheța instantaneu. Pe vârf am prins temperaturi de -35 de grade, a fost foarte, foarte frig.”

Adrian și ceilalți membri ai echipajului s-au lovit de numeroase obstacole în ascensiunea lor. Frigul a fost de departe cel mai mare inamic.

Adrian Ahrițculesei, alpinist: „N-am crezut că este posibil să rămâi împotmolit în zăpdadă cu avionul. Cu mașina am rămas înzăpezit, dar cu avionul, nu. În data de 20 ianuarie, când ne-am strâns corturile, lucrurile, ne-au pus pe toți în avion, pilotul a pornit motoarele și a început să le accelereze, dar, din păcate, nu am putut pleca de pe loc. Nu m-am simțit confortabil în acel moment. A trebuit să coborâm din avion. Pilotul cu încă doi membri ai echipajului au luat niște lopeți și au încercat să deszăpezească schiurile avionului. Am rămas deoparte, au urcat doar membrii echipajului, au pornit motoarele, l-au accelerat și l-au pornit din loc. După care am reușit să plecăm din zona aceea.”

Cel mai înalt vârf cucerit de Adrian a fost Ojos del Salado, din America de Sud

Cel mai înalt vârf cucerit de Adrian a fost Ojos del Salado, din America de Sud, de aproape 7.000 de metri. Ultimul, muntele Sidley, din Antarctica, a fost printre cei mai dificili.

Adrian Ahrițculesei, alpinist: „Când am ajuns pe continent, cei de la Seven Summits Club știau despre proiectul meu, știau că Mount Sidley este ultimul vulcan pentru mine. M-au chemat la biroul lor și mi-au înmânat această medalie, care simbolizează terminarea proiectului. Sunt foarte fericit că mi-am îndeplinit acest obiectiv și, în momentul acela, abia așteptam să ajung acasă la familia mea.”

Echipamentul folosit de Adrian Ahrițculesei în expediția din Antarctica este autohton și conține bocanci , geacă, pantaloni, șosete și mănuși, toate din puf.

Adrian Ahrițculesei, alpinist: „Echipamentul este made in Romania, chiar este made in Timișoara. Am echipament profesional care să reziste la temperaturi de -40, -45 de grade Celsius.”

Costurile expediției din Antarctica, din perioada 9-21 ianuarie, au ajuns la 70.000 de dolari

Adrian se gândește la următorul obiectiv în alpinism, pentru care speră să obțină bugetul necesar. Costurile expediției din Antarctica, din perioada 9-21 ianuarie, au ajuns la 70.000 de dolari, bani adunați cu ajutorul prietenilor săi și al sponsorilor.

Adrian Ahrițculesei, alpinist: „Am ceva idei, planuri, dar problema principală este bugetul. În anul 2024 vrem să facem prima expediție din Valea Jiului în Himalaya. Un alt vis de-al meu este să-ncerc să ajung pe un vârf de peste 8.000 de metri.”

Prima femeie din România care a realizat „Circuitul celor șapte vulcani” a fost o tânără de numai 16 ani, Crina „sCoco” Popescu, în 2012.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE