Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Noua lege a presei din Ucraina stârnește controverse. Ce prevede aceasta

O nouă lege ucraineană, care extinde puterile autorității naționale de reglementare a mass-media, a stârnit o dezbatere aprinsă. Unii spun că aceasta va combate dezinformarea rusă, alții o denunță ca fiind cenzură.

Legea "Cu privire la mass-media"- prezentată pentru prima dată de președintele Zelenski în 2019 - a intrat în vigoare la 31 martie. Standardele media din Ucraina se învârteau anterior în jurul a șase legi privind mass-media, care au rămas în mare parte nereformate din 1991. Reforma mass-media este o cerință-cheie pe care Ucraina trebuie să o îndeplinească în calitate de stat candidat oficial la UE.

Ce prevede proiectul de lege?

Decretul impune standarde stricte de transparență, determinând instituțiile media să dezvăluie informații clare despre părțile interesate și proprietarii lor.

 "Este un pas pozitiv în direcția limitării influenței părților interesate și a proprietarilor asupra independenței editoriale", a declarat pentru Euronews Marianna Perebenesiuk, responsabil de proiect în Ucraina.

Parlamentarii au susținut, de asemenea, că proiectul de lege va facilita lupta împotriva dezinformării rusești.

Autoritatea de reglementare deține, de asemenea, puterea de a bloca atât mass-media online înregistrate de stat, cât și neînregistrate, după mai multe notificări de încălcare. Printre criticii măsurii se numără sindicatele internaționale ale jurnaliștilor - cum ar fi Federația Europeană a Jurnaliștilor și Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor -, precum și sindicatele naționale.

După o lună de la implementare, funcționează legea așa cum se așteptau liderii?

Dr. Serhiy Shturkhetskyy, președintele Sindicatului Independent Media Trade Union din Ucraina, crede că nu.

"Am îndoieli cu privire la modul în care Consiliul Național pentru Televiziune și Radio își va menține independența politică, având în vedere că acestui organism i-au fost acordate puteri fără precedent în domeniul reglementării mass-media", a declarat el într-un interviu acordat Euronews.

Jumătate dintre membrii organismului de stat de reglementare a mass-media sunt numiți de președintele ucrainean, iar cealaltă jumătate de către Parlament. Faptul că partidul "Servitorul poporului" al președintelui Zelenski deține în prezent o majoritate parlamentară a fost considerat un obstacol în plus în calea independenței organismului de reglementare.

Cu toate acestea, anumite platforme au salutat legea.

"Mă bucur că războiul nu a oprit procesul de adoptare a legii", a declarat Galina Petrenko, director al Detector Media, un ONG și un organism de supraveghere a mass-media. Detector Media s-a mișcat rapid pentru a începe să își înregistreze activitățile.

Înspre integrarea europeană

Comisia Europeană a salutat adoptarea legii, declarând că reforma se aliniază la Directiva UE privind serviciile media audiovizuale. Ucraina și-a depus oficial cererea de aderare la Uniunea Europeană în februarie 2022, la patru zile după invazia pe scară largă a Rusiei. Națiunii i s-a acordat statutul oficial de candidat în luna iunie a aceluiași an.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Ana Pisonero Hernandez, a declarat pentru Euronews: "Consiliul Europei și Comisia au furnizat o serie de recomandări autorităților ucrainene, pe care acestea le-au luat în considerare - pentru a pune în aplicare progresele și a asigura independența autorității de reglementare a mass-media."

Peste 282 de pagini de amendamente au fost aduse la proiectul de lege din 2019.

Cu toate acestea, Comisia a subliniat, de asemenea, că "unele aspecte mediatice ale legii trebuie încă abordate", pentru a asigura "competitivitatea economică în sfera mass-media, precum și libertatea și pluralismul mass-media".

Opozanții legii denunță utilizarea integrării europene ca monedă de schimb folosită pentru a impune cu forța adoptarea legii.

"Dacă ești împotriva acestei legi, ești prezentat ca fiind împotriva integrării europene", a declarat Dr. Serhiy Shturkhetskyy, președintele Sindicatului Independent Media din Ucraina.

El a subliniat că opoziția față de lege nu echivalează cu ostilitatea față de Europa, adăugând că "o mare parte a comunității mediatice dorește să se alăture comunității europene".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE