Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un joc video de război, la originea unui val de dezinformare asupra conflictului din Ucraina

Soldaţi care dau lupte în oraşe incendiate, avioane de luptă doborâte de rachete, drone care pulverizează tancuri - imagini care par autentice, dar sunt extrase de fapt din jocuri video precum „Arma 3” ce alimentează un val de dezinformare asupra războiului din Ucraina, scrie luni France Presse, citată de Agerpres.

Cercetătorii sunt îngrijorați de propagarea dezinformării

Clipuri video scoase din jocul Arma 3, însoţite adesea de burtiere cu mesaje precum „În direct” sau „Breaking news”, pentru a le da un aspect mai autentic, au fost folosite frecvent în imagini video false care au pretins că ilustrează momente ale invaziei ruse în Ucraina.

Uşurinţa cu care ele păcălesc publicul, şi uneori chiar posturile de televiziune, îngrijorează cercetătorii. „Odată cu îmbunătăţirea secvenţelor vizuale ale jocurilor video, imaginile de sinteză pot, la prima vedere, să pară adevărate”, explică Claire Wardle, co-directoare a Information Futures Lab la Universitatea Brown.

Jocul Arma 3, al studioului ceh Bohemia Interactive, permite generarea de diverse scenarii de luptă cu avioane, tancuri şi diferite alte arme. Numeroşi jucători distribuie apoi pe internet imagini cu aventurile lor, care sunt adesea deturnate sau folosite în scopuri propagandistice de membrii unei tabere.

De pildă, o secvenţă pretinde că arată cum tancuri ruseşti sunt lovite de rachete Javelin, iar sub imagini Arma 3 intitulate „Contraofensiva Ucrainei!” un internaut indus în eroare şi impresionat de reuşita armatei ucrainene sugerată de aceste imagini a comentat: „Ar trebui să cerem Ucrainei, după acest război, să antreneze forţele NATO”.

Primul război pe TikTok

„Deşi este flatant că Arma 3 simulează conflictele moderne într-un mod atât de realist, suntem nemulţumiţi că jocul poate fi confundat cu imagini de luptă reală sau folosit drept propagandă de război”, a reacţionat un reprezentant al studioului.

„Noi încercăm să combatem aceste conţinuturi semnalându-le platformelor, dar nu este deloc eficient. Pentru fiecare video retras, alte zece sunt încărcate online în fiecare zi”, spune acelaşi reprezentant al Bohemia Interactive.

Arma 3 a fost folosit şi pentru a ilustra în mod fals conflictele din Siria, Afganistan sau Palestina, dar utilizarea sa în scop de dezinformare a căpătat amploare odată cu războiul din Ucraina, descris uneori şi drept „primul război TikTok”. Unele mass-media din România au fost de asemenea păcălite, notează France Presse.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE