Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Şase televiziuni interzise temporar, în Republica Moldova, pentru transmiterea de informaţii incorecte despre războiul din Ucraina

Publicat de: Euronews

Decizie fără precedent în Republica Moldova. Licențele de emisie a șase posturi de televiziune pro-ruse au fost suspendate. Printre cele şase canale se numără unele dintre cele mai populare din Republica Moldova. Este vorba despre Prime TV, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6 și Orhei TV.

Canalele, dintre care unele difuzate în limba română şi altele în limba rusă, au legături strânse cu politicianul şi omul de afaceri Ilan Şor, care a fugit din ţară în 2019 după alegerea preşedintei pro-occidentale Maia Sandu. Aflat în exil în Israel, Ilan Şor a susţinut protestele de la Chişinău care cereau demisia guvernului, transmite Agerpres.

Interdicţia va începe pe 19 decembrie şi va fi menţinută pe durata stării de urgenţă pe care autorităţile din Republica Moldova au declarat-o, după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie. Starea de urgenţă iniţială, de 60 de zile, a fost reînnoită de mai multe ori şi urmează să expire în februarie 2023.

Canalele îşi vor pierde licenţele „pentru diseminarea de informaţii incorecte în acoperirea evenimentelor din Moldova şi războiul din Ucraina”, informează într-un comunicat comisia specială care supraveghează starea de urgenţă, fără a furnizate alte detalii.

Reacțiile oficialilor din Republica Moldova

„Decizia are la bază constatările Consiliului Audiovizualului în privința acestor posturi, care arată lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor din țară și a războiului pornit de Rusia împotriva Ucrainei, și vine să protejeze spațiul informațional național și să prevină dezinformarea”, a transmis pe Facebook Maia Sandu, președinta Republicii Moldova.

„Păstrarea păcii și stabilității în Moldova este prioritatea noastră, în contextul dificil în care ne aflăm, având război la hotar. Iar protejarea spațiului informațional național este un pas important pentru prevenirea tentativelor de destabilizare, puse la cale de persoane supuse sancțiunilor internaționale. Nu putem admite ca, în această perioadă plină de provocări, securitatea statului și viața liniștită a cetățenilor să fie puse în pericol de fugari care doresc un singur lucru - să scape de justiție”, a mai spus președinta.

Și premierul Natalia Gavrilița a anunțat, pe rețelele de socializare, că decizia a fost luată pentru că posturile TV au reflectat în mod tendențios și manipulator evenimentele din Moldova și din Ucraina și au încălcat Codul Serviciilor Audiovizuale. Șefa guvernului de la Chișinău a mai spus că țara sa se confruntă și cu un război informațional, pe lângă cel energetic.

Vicepremierul Republicii Moldova, Andrei Spînu, a scris pe canalul său Telegram că „Republica Moldova trebuie protejată de propagandă şi minciuni”. Cele şase canale, a spus oficialul de la Chişinău, au acoperit evenimentele din Republica Moldova şi război „într-o manieră părtinitoare şi manipulatoare”.

TV-6, unul dintre canalele deţinute de Şor, a declarat că argumentele comisiei sunt nefondate şi false

„Canalul nu a primit niciodată comentarii cu privire la acoperirea evenimentelor legate de război. Decizia comisiei este ilegală... acesta este un atac fără precedent la adresa libertăţii de exprimare”, se arată într-un comunicat.

Republica Moldova a condamnat în repetate rânduri invazia rusă. Legăturile bilaterale sunt tensionate şi de prezenţa trupelor ruse de menţinere a păcii în regiunea separatistă transnistreană.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE