Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nostalgicii fostului regim comunist le-au adus un omagiu soților Ceaușescu. Oamenii spun că le era mai bine până în 1989

Publicat de: Euronews

Se împlinesc 33 de ani de la moartea cuplului Elena și Nicolae Ceaușescu, iar în fiecare an nostalgicii fostului regim comunist le aduc un omagiu fostului dictator și soției acestuia.

La Cimitirul Ghencea la mormântul soților Nicolae și Elena Ceaușescu au fost prezenți câteva zeci de oameni.

Oamenii au fluturat steagurile României Socialiste

Oamenii au fluturat steagurile României Socialiste, s-au recitat poezii patriotice, s-au ținut discursuri, dar, totodată s-au încins și spiritele. Astfel, a apărut și un echipaj al poliției, care să liniștească lucrurile.

Vorbim despre persoane nostalgice dupa acele vremuri ale României comuniste și oameni care își amintesc de Nicolae Ceaușescu ca fiind un lider al României timp de mai bine de 20 de ani.

Sunt oameni care spun că le era mai bine în perioada de până în 1989, decât ce s-a întâmplat ulterior și ceea ce trăim acum, în democrație, și sunt chiar și persoane care consideră că Ceaușescu nu a fost un dictator și că nu este un termen potrivit.

A fost adus și un omagiu fostului lider comunist și soției acestuia.

Sociologul Dan Jurcan spune că nostalgicii regretă, în special egalitarismul care era promovat în anii comunismului și care asigura populației o locuință și un serviciu stabil.

Dan Jurcan - sociolog, directorul de cercetare IRES: În anii 90, erau câteva sute de persoane, acum sunt câteva zeci, e o descreștere, dacă vreți, a nostalgicilor. În general, cei nostalgici vin din rândul celor care au venituri foarte mici, e suficient să ne vedem la modul în care sunt distribuite pensiile.

Sunt persoane care vin și în alte momente ale anului la mormântul soților Ceaușescu

Sunt persoane care vin și în alte momente ale anului la mormântul soților Ceaușescu, de exemplu pe 26 ianuarie, data nașterii lui Nicolae Ceaușescu.

Nicolae și Elena Ceaușescu și-au petrecut ultimele zile din viață într-o unitate militară din Târgoviște, după ce au fugit din București. Tot acolo au și fost condamnați la moarte și executați, în urmă cu exact 33 de ani. Locul a fost transformat într-un muzeu. Până să fie escortat la unitatea militară, cuplul dictatorial a avut un traseu haotic, în speranța că va scăpa de furia poporului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE