Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Noi tensiuni între Serbia și Kosovo. Sârbii din Kosovo resping alegerile municipale organizate de Pristina în nordul țării

Sârbii din Kosovo au respins duminică alegerile municipale organizate de autoritățile de la Pristina în nordul teritoriului, unde reprezentanții comunității sârbe au demisionat în noiembrie din instituțiile locale.

Boicotarea alegerilor în cele patru municipalități din nordul țării, unde sârbii sunt majoritari, riscă să agraveze tensiunile care au persistat în ultimele luni între guvernul kosovar și sârbi.

Alegerile au loc la mai mult de o lună după ce UE a anunțat un acord de normalizare a relațiilor dintre Belgrad și Pristina, încheiat la Ohrid (Macedonia de Nord), dar pe care cele două părți nu l-au semnat.

95% dintre cei 45.000 de alegători sunt sârbi

În cele 19 secții de votare din nord, 45.000 de alegători, dintre care aproximativ 95% sunt sârbi, pot vota.

"Îi urăsc pe toți cei care participă la aceste alegeri (...) pentru că recunosc statul albanez (Kosovo independent, n.r.)", a declarat Milan Bulatovic, un locuitor sârb din nordul orașului Mitrovica.

La rândul său, premierul kosovar Albin Kurti a regretat că "cetățenii sârbi din Kosovo nu își folosesc dreptul de vot" din cauza presiunilor exercitate de Belgrad.

Serbia nu recunoaște independența proclamată în 2008 de fosta sa provincie. Inițial programate pentru 18 decembrie, alegerile au fost amânate pentru 23 aprilie după o serie de incidente violente în nordul țării.

Boicotul sârbilor ar permite, teoretic, ca formațiunile albaneze să preia puterea în cele patru municipalități din nord.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE