Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nike se desparte de Kyrie Irving, vedeta echipei NBA Nets, pe fondul unui scandal de antisemitism

Firma de încălțăminte și îmbrăcăminte sportivă Nike trasează clar o linie de demarcație în ceea ce privește antisemitismul și incitarea la ură, prin decizia de a nu lansa încălțăminte cu numele uneia dintre cele mai mari vedete ale sale.

Nike și-a suspendat parteneriatul cu Kyrie Irving și și-a anulat planurile de a lansa următorul pantof semnat de acesta, acesta fiind cel mai recent capitol din conflictul care durează de când fundașul echipei Brooklyn Nets a postat pe Twitter un link către un film considerat pe scară largă ca fiind antisemit.

Irving, suspendat de la meciuri

Nike a anunțat vineri seară că va înceta legăturile cu Irving, care a fost suspendat, pentru cel puțin cinci meciuri, cu o zi înainte de Nets pentru ceea ce echipa a numit eșecul repetat de a „spune fără echivoc că nu are convingeri antisemite”, potrivit Euronews.

Aceste acțiuni au fost luate în urma unor critici pe scară largă din partea Ligii Anti-Defăimare și a comisarului NBA, Adam Silver.

„La Nike, credem că nu există loc pentru discursul urii și condamnăm orice formă de antisemitism. În acest scop, am luat decizia de a ne suspenda relația cu Kyrie Irving începând de acum și nu vom mai lansa Kyrie 8”, a declarat compania cu sediul în Beaverton, Oregon.

Irving a avut o linie cu Nike din 2014

„Suntem profund întristați și dezamăgiți de această situație și de impactul acesteia asupra tuturor”, a declarat Nike.

Irving a semnat cu Nike în 2011, la scurt timp după ce a devenit alegerea numărul 1 în draftul NBA din acel an. Primul pantof semnat de Irving a fost lansat trei ani mai târziu, iar popularitatea liniei Kyrie l-a determinat pe acesta să câștige 11 milioane de euro anual doar din sponsorizarea Nike.

Kyrie 8 ar fi trebuit să fie lansat în cursul săptămânii viitoare. Modelele anterioare ale pantofilor săi erau încă la vânzare pe site-ul Nike vineri seară.

Pe urmelelui Kanye West

Irving devine a doua celebritate în mai puțin de două săptămâni care pierde un contract important de încălțăminte din cauza antisemitismului.

Adidas s-a despărțit de Kanye West, zis și Ye, sfârșitul lunii trecute, o mișcare despre care compania germană a spus că va duce la pierderi de aproximativ 250 de milioane de euro în acest an, după ce a oprit producția liniei sale de produse Yeezy.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE