Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 169), Vodafone (canalul 410).

Nicolae Ciucă: România va continua să sprijine energetic Republica Moldova

De Euronews  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Premierul Nicolae Ciucă a primit-o marţi, la Palatul Victoria, pe Natalia Gavriliţa, prim-ministrul Republicii Moldova, în cadrul întrevederii fiind analizată situaţia energetică şi efortul financiar necesar pentru menţinerea costurilor de asigurare a energiei, la un nivel sustenabil, pentru ţara vecină, conform Agerpres.

„România va continua să acorde sprijin Republicii Moldova pe mai multe planuri - energetic, economic, pentru gestionarea crizei umanitare, dar şi pentru a parcurge drumul pro-european pe care s-a angajat. Stabilitatea şi prosperitatea Republicii Moldova sunt strâns legate de speranţa oferită de angajamentul proeuropean al autorităţilor şi al cetăţenilor”, a afirmat premierul Nicolae Ciucă, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Creșteri la prețul gazelor și al curentului electric

Conform sursei citate, Republica Moldova face eforturi deosebite pentru a se descurca în condiţiile crizelor suprapuse cu care se confruntă. Atacurile ruse împotriva infrastructurii energetice ucrainene au determinat întreruperi de curent electric de până la 24 de ore în unele localităţi, din cauza debalansării sistemului comun în care sunt incluse cele două state.

În acelaşi timp, Republica Moldova nu mai poate beneficia de electricitatea care venea din Ucraina, din cauza războiului de agresiune al Rusiei. Pe acest fond, Republica Moldova se confruntă cu creşteri substanţiale la preţul gazelor şi al curentului electric.

Prim-ministrul Natalia Gavriliţa a prezentat pe larg situaţia pentru fiecare categorie de produs energetic, mulţumind României pentru sprijinul în ceea ce priveşte furnizarea de curent electric - 90% din consum, gaz natural, păcură şi lemn de foc. 

Cei doi premieri au analizat ce alte măsuri pot fi luate în continuare de către partea română pentru a sprijini trecerea cu bine a cetăţenilor Republicii Moldova peste sezonul de iarnă.

Distribuie

Taguri