Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Nicolae Ciucă a dat asigurări că bugetul din 2023 va putea susţine noile prevederi privind educaţia

De Euronews  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Nicolae Ciucă a asigurat că bugetul din 2023 va include și noile prevederi privind educația și că până în anul 2027 se va atinge ținta de 15% pentru învățământ din bugetul consolidat, potrivit Agerpres.

Tototdaă, au fost dezbătute și o serie de teme legate de pachetul de legi privind educaţia, printre care finanţarea sistemului de învăţământ, dezvoltarea învăţământului profesional, tehnic şi dual şi digitalizarea, potrivit unui comunicat al Executivului.

„Astfel de consultări sunt binevenite, pentru a corela nevoia de modernizare şi capacitatea sistemului de învăţământ de a răspunde provocărilor viitorului. Programul "România Educată", care beneficiază de o atmosferă efervescentă, se regăseşte în viziunea Legilor Educaţiei şi are nevoie de o fundaţie normativă solidă, care să poată susţine progresele viitoare", a declarat premierul, citat în comunicat.

Noul buget pentru 2023 va include schimbările din educație

Din perspectiva noii legi a învăţământului preuniversitar, participanţii au subliniat importanţa asigurării finanţării necesare pentru implementarea reformelor, gestionarea provocărilor reprezentate de abandonul şcolar şi analfabetismul funcţional, precum şi soluţii pentru creşterea atractivităţii învăţământului profesional şi profesional dual, în acord cu cerinţele operatorilor economici.

„Premierul a dat asigurări că bugetul de anul viitor va putea susţine noile prevederi legale privind educaţia, iar ţinta de 15 la sută pentru învăţământ din bugetul consolidat reprezintă un angajament asumat care va fi îndeplinit treptat, până în 2027", se arată în comunicat.

Măsuri privind diminuarea abandonului școlar

În acelaşi context, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a precizat că pachetul de finanţare în valoare de un miliard de lei pentru combaterea abandonului şcolar va fi implementat în prima etapă în peste 1.400 de şcoli vulnerabile, în timp ce bugetul alocat pentru bursele elevilor va creşte de zece ori (de la 270 milioane lei în anul 2020 la 2,7 miliarde lei în anul 2023).

„Alături de programe naţionale precum masa caldă sau masa sănătoasă în şcoli, de măsurile de creştere a atractivităţii carierei didactice, de finanţare a învăţământului profesional şi tehnic, de dotare a liceelor profesionale, aceste iniţiative vor contribui la reducerea ratei de abandon şcolar", precizează sursa citată.

Totodată, digitalizarea a fost menţionată ca fiind un element cheie pentru suportul procesului educaţional, din perspectiva nevoii de a utiliza cele mai noi metode de predare, în acest sens fiind necesare eforturi suplimentare de dotare a unităţilor de învăţământ, dar şi de pregătire a personalului didactic.

Alături de premier, ministrul Educaţiei şi reprezentanţii coaliţiei "O voce pentru Educaţie", din care fac parte 30 de ONG-uri şi companii specializate în educaţie şi UNICEF, 20 de camere de comerţ şi grupuri de afaceri din Coaliţia pentru Dezvoltarea României, precum şi 100 de lideri care conduc companii de top din ţara noastră, la dialog a participat şi consilierul onorific al prim-ministrului, Marilen Pirtea.

Distribuie

Taguri